Image 1
Image 2

IFPLUS RĂZBOI ÎN LUME

Israel continuă operațiunile asupra Hamas. Rușii au bombardat o navă civilă

Situația continuă să fie tensionată în Fâșia Gaza, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pare să excludă o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Armata israeliană continuă operațiunile împotriva grupării islamiste, iar aproximativ 50.000 de civili au fugit din nordul enclavei palestiniene către sud, folosind un “culoar de evacuare” securizat.

 

În paralel, există informații despre negocieri conduse de Qatar pentru eliberarea a 12 ostatici, inclusiv șase americani, în schimbul unui armistițiu umanitar de trei zile.

 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a confirmat că Statele Unite au un mecanism de comunicare cu Hamas pentru a obține eliberarea ostaticilor americani. Este un subiect delicat, iar Statele Unite susțin “pauze umanitare” în ofensiva israeliană pentru a atinge obiective specifice, cum ar fi eliberarea ostaticilor.

 

 

Armata israeliană cucerește Baza Hamas

 

 

Armata israeliană a anunțat joi că a reușit să cucerească o bază a grupării islamiste palestiniene Hamas, după o intensă bătălie de zece ore. Această operațiune a avut loc în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza. În luptă au fost implicați și militanți ai Jihadului Islamic.

 

Potrivit informațiilor furnizate de militarii israelieni, trupele terestre au avut succes în eliminarea unor teroriști la Jabalia, confiscând numeroase arme și descoperind puțuri către tuneluri. Unul dintre aceste puncte de acces era situat în apropierea unei grădinițe și ducea către un sistem subteran întins.

 

Armata a precizat că în cadrul bazei au fost găsite materiale operaționale importante legate de planurile operaționale ale Hamas. Israelul susține că liderii militari și politici ai Hamas se ascund în sistemul de tuneluri din Gaza. De asemenea, se crede că unii dintre cei 239 de ostatici luați de teroriști în timpul masacrului din 7 octombrie se află în acest sistem subteran.

 

 

Oficial al armatei israeliene: nu există criză umanitară în Gaza

 

 

Un responsabil militar israelian spune că nu există criză umanitară în Fâșia Gaza, dar recunoaște că civilii de acolo se confruntă cu numeroase dificultăți.
Col. Moshel Tetro a afirmat că Istraelul ”facilitează livrarea de ajutoare umanitare”.

 

Pe de altă parte, Iranul a respins declarația G7 care îndemna Teheranul să înceteze să susțină mișcarea islamistă palestiniană Hamas și să evite acțiuni considerate destabilizatoare în Orientul Mijlociu.

 

Miniștrii de externe ai țărilor G7, reuniți la Tokyo, au subliniat preocupările lor cu privire la sprijinul acordat de Iran grupărilor precum Hamas și Hezbollahul libanez.

 

Joi, 9 noimebrie, președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la un armistițiu între Israel și Hamas.

 

“Cel mai urgent este să lucrăm la protecţia civililor. Este necesară pentru acest lucru o pauză umanitară foarte rapidă şi trebuie să lucrăm la încheierea unui armistiţiu”, a declarat şeful statului francez.

 

 

SUA negociază pentru eliberarea ostaticilor

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, a dat asigurări că guvernul Statelor Unite are un mecanism de comunicare cu organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi îl foloseşte în scopul de a obţine eliberarea ostaticilor americani.
“Avem o modalitate de a comunica cu Hamas, o folosim”, a spus Kirby într-o conferinţă de presă.

 

O ofensivă “mai ţintită” a Israelului în Gaza este “vitală”, este de părere influentul senator democrat american Chris Murphy, într-un interviu acordat AFP, apreciind că numărul civililor palestinieni ucişi este “prea mare”.

 

 

MAE continuă negocierile pentru evacuarea românilor din Gaza

 

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi că va continua dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate.

 

 

Rusia, șocată de termenul de evacuare spre Egipt a cetăţenilor ruşi

 

 

Joi, 9 noiembrie, a fost ziua 624 de rușii bombardează Ucraina. Bombardamentele rusești vizează infrastructura civilă, imobilele rezidențiale. Asta n-a împiedicat diplomaţia rusă să se declare șocată de termenul de evacuare spre Egipt a cetăţenilor ruşi blocaţi în Fâşia Gaza, care, potrivit ambasadorului Israelului la Moscova, ar putea dura până la două săptămâni.

 

“Am fost cu adevărat şocaţi ieri (miercuri – n.r.) după ce am auzit o declaraţie a ambasadorului Israelului la Moscova, potrivit căreia armonizarea listelor ruse (pentru evacuare – n.r.) ar putea dura până la două săptămâni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

 

 

Rusia a lovit o navă civilă în Marea Neagră

 

 

În acest timp, rușii continuă să bombardeze Ucraina.
O rachetă rusă a lovit o navă civilă sub pavilion liberian. Potrivit oficialilor ucraineni, incidentul a avut loc în momentul intrării navei în port. O persoană a fost ucisă și patru rănite.

 

Nava urma să transporte minereu de fier către China, conform declarațiilor ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
Din nefericire, pilotul ucrainean aflat la bord a fost ucis, iar mai mulți membri ai echipajului au fost răniți sau au pierit în urma atacului.
Conform informațiilor furnizate de Yoruk Isik, șeful firmei de consultanță Bosphorus Observer, nava se afla în portul Pivdenni, încărcând fier, atunci când a fost lovită de rachetă.

 

Atacul vine în contextul repetatelor atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene, după retragerea din acordul mediat de ONU care garanta transportul în siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.
Potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii Rusia a efectuat 21 de atacuri țintite asupra infrastructurii portuare, ca parte a unei strategii de destabilizare.

 

“În acest timp, țara teroristă a avariat peste 160 de instalații de infrastructură și 122 de vehicule”, a adăugat el într-o postare pe Facebook.
Se pare că escaladarea conflictului dintre cele două țări a atins un nou nivel, iar comunitatea internațională este chemată să reacționeze în fața acestor acțiuni agresive. În încercarea de a depăși blocada de facto impusă de Rusia, Kievul a deschis un coridor umanitar temporar pe Marea Neagră, traversând apele teritoriale ale României.

 

 

Dezbaterea privind aderarea Ucrainei la UE

 

 

În contextul anunțului Comisiei Europene cu privire la recomandarea de deschidere a negocierilor de aderare pentru Ucraina, opinii diferite au început să se facă auzite. Printre acestea, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, a exprimat îngrijorări semnificative cu privire la aptitudinea Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene.

 

Szijjártó a susținut că Ucraina nu este în prezent pregătită pentru aderarea la UE, argumentând că conflictul din țară ar putea aduce război în comunitatea europeană. El a subliniat că până când nu va exista pace în Ucraina, aderarea sa la UE ar reprezenta un pericol evident.

 

“Extinderea ar trebui să servească exact extinderii păcii, și nu intrării războiului în Uniunea Europeană”, a avertizat ministrul ungar. El a adăugat că, în prezent, orice progres în negocierile de aderare a Ucrainei nu este oportun.

 

Argumentul său se bazează pe încălcările presupuse ale Ucrainei asupra principiilor comunitare privind drepturile minorităților naționale, precum și asupra problemelor legate de libertatea presei și de exprimare în țară. Szijjártó a afirmat că instituțiile și statele membre ale UE nu ar trebui să ia o poziție în privința funcționării instituțiilor statului de drept în Ucraina în condițiile actuale.

 

 

În schimb, ministrul ungar a propus o dezbatere asupra politicilor viitoare ale UE față de Ucraina, susținând că ar trebui să existe mai multă prudență în abordarea procesului de aderare.

 

De asemenea, există și voci care susțin deschiderea negocierilor, evidențiind progresele pe care Ucraina le-a făcut și subliniind importanța extinderii pentru consolidarea Uniunii Europene.

 

În schimb, Ucraina susține că va reuși să depășească opoziția Ungariei privind începerea negocierilor pentru aderarea la UE.

 

CITEȘTE ȘI:

Conflictul dintre Israel și Hamas afectează războiul din Ucraina?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with