Image 1
Image 2

RĂZBOI ISRAEL

Israelul se pregătește pentru următoarea etapă a atacului asupra Fâșiei Gaza

Preşedintele american Joe Biden se deplasează miercuri, 18 octombrie, în Israel și în Iordania. Vizita președintelui american vine în contextul agravării situației umanitare din Fâșia Gaza,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… aflată sub control Hamas, unde de la începutul războiului au murit peste 2.800 de oameni și 11 au fost răniți, informează Reuters. În urma atacului Hamas asupra Israelului și-au pierdut viața peste 1.400 de persoane, inclusiv copii, bebeluși, femei, bătrâni. În plus gruparea teroristă a luat și sute de ostatici.

Morți în urma confruntărilor de la granița cu Liban

Armata israeliană a efectuat un atac asupra ţintelor descrise ca fiind “teroriste” ale organizaţiei Hezbollah din Liban în noaptea de luni spre marţi, conform informaţiilor furnizate de AFP.
Forţele armatei israeliene au emis un comunicat de presă, afirmând că au lovit ţinte militare ale organizaţiei teroriste Hezbollah pe teritoriul libanez. Aceste evenimente survin în contextul în care conflictul din regiune s-a intensificat în urma atacului iniţiat de Hamas asupra Israelului în data de 7 octombrie, când membrii grupării au omorât iclusiv bebeluși, copii, bătrâni șie femei.
Ciocnirile la graniţa dintre Israel şi Liban au condus la pierderea a aproximativ zece vieţi de partea libaneză, în principal combatanţi, dar şi a unui jurnalist Reuters şi a doi civili. Din partea israeliană, cel puţin două persoane au fost ucise în urma acestor confruntări.
În urma acestei situaţii tensionate, Israelul a început evacuarea a mii de locuitori din 28 de zone din nordul ţării, pregătindu-se pentru eventuale consecinţe ale ciocnirilor frontaliere. De asemenea, armata israeliană le-a cerut civililor din Fâșia Gaza să se retragă în sud.

Hamas susține  că nu se teme de ofensiva Israelului

În fața intensificării tensiunilor dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas, care controlează teritoriul palestinian al Fâșiei Gaza, reprezentanții Hamas au emis un mesaj de sfidare, declarând că nu se tem de o eventuală ofensivă terestră a Israelului.
Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, a transmis într-o înregistrare audio că, “amenințarea ocupației de a lansa o ofensivă terestră împotriva poporului nostru nu ne sperie și suntem pregătiți pentru aceasta”.
Tensiunile dintre cele două părți au crescut începând cu data de 7 octombrie, când a avut loc atacul lansat de Hamas. În acest context, oficialii israelieni au raportat că peste 1.400 de persoane au fost ucise, iar numărul ostaticilor din Gaza a ajuns la 199. Totuși, Abu Obeida a susținut că numărul ostaticilor din Gaza se ridică la 200 – 250, precizând că 200 dintre aceștia se află în mâinile brigăzilor Al-Qassam, aripa armată a Hamas, iar restul sunt deținuți de alte facțiuni ale rezistenței palestiniene.
De asemenea, Abu Obeida a făcut referire la raidurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, care potrivit acestuia au dus la moartea a 22 de ostatici. Autoritățile locale au raportat că peste 2.750 de persoane au fost ucise în urma acestor atacuri israeliene.

SUA și Israel pregătesc un plan pentru a ajuta civilii din Fâșia Gaza

Marți, secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat că Statele Unite și Israel au ajuns la un acord pentru a dezvolta un plan care să permită ajutorului umanitar să ajungă la civilii din Fâșia Gaza, evitând ca organizația Hamas să aibă acces la acesta. Această decizie survine după 9 ore de negocieri intense cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care au fost întrerupte de sirenele de avertizare cu privire la atacurile cu rachete din partea palestinienilor.
De asemenea, secretarul de stat american a subliniat și că președintele Joe Biden va vizita Israelul în această săptămână pentru a discuta cu liderii israelieni despre strategia și obiectivele războiului, în scopul reducerii la minimum a victimelor civile și facilitării ajutorului umanitar pentru populația din Gaza.
În plus, Blinken a menționat că SUA au trimis nave de război în regiunea din apropierea Israelului ca măsură de descurajare și nu de provocare. Aceasta include un portavion în estul Mediteranei și planuri de trimitere a unei alte nave de război, Bataan, cu o forță de aproximativ 2.000 de oameni, care ar putea juca un rol crucial în eventualele operațiuni de evacuare.
~n altă ordine de idei, marți, armata israeliană a raportat că a ucis patru atacatori în timpul unei încercări de înfiltrare la frontiera cu Libanul, în nordul țării.
Conform relatării AFP, armata a indicat că soldații săi au detectat un grup terorist care încerca să se infiltreze prin gardul de securitate dinspre Liban și să plaseze un dispozitiv exploziv. Ca urmare a intervenției militare, patru persoane au fost ucise.
De asemenea, președintele iranian, Ebrahim Raisi, a avertizat că e timpul să se ajungă la o soluție politică și a avertizat împotriva extinderii conflictului dintre Israel și Hamas către alte fronturi
Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz a transmis avertismente către Iran și organizația paramilitară libaneză Hezbollah să nu se implice în conflictul dintre Israel și gruparea militantă islamistă Hamas. ~ntr-o întâlnire la Berlin, Olaf Scholz a discutat cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei despre necesitatea prevenirii unei posibile conflagrații în regiune.

Israel investighează moartea jurnalistului agenției Reuters

Armata israeliană se pregătește pentru cea de-a doua etapă a campaniei sale împotriva Fâșiei Gaza, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei. Planurile exacte rămân necunoscute, iar o posibilă ofensivă terestră nu poate fi confirmată în acest moment.
“Ne pregătim pentru etapele următoare ale războiului. Nu am dezvăluit încă care vor fi acestea. Toată lumea vorbește despre o ofensivă terestră. Cu toate acestea, ar putea să fie ceva diferit”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht în cadrul unui briefing de presă.
În ceea ce privește incidentul tragic de la granița cu Libanul, armata israeliană investighează moartea jurnalistului agenției Reuters, Issam Abdallah, care a fost ucis într-un atac cu rachete în timp ce relata despre confruntările dintre Israel și luptătorii libanezi Hezbollah.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ

Ședință ordinară cu 15 proiecte de interes

În 27 ocrombrie 2023, de la ora 12.00, consilierii județeni se întâlnesc în ultima ședință ordinară din această lună. Aleșii județeni vor dezbate 15 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now