Image 1
Image 2

RĂZBOIUL DIN GAZA

Israelul vânează în continuare liderii Hamas

Războiul din Gaza va trece la o nouă fază concentrată pe luarea la ţintă precisă a conducerii Hamas şi pe operaţiuni bazate pe informaţii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Așa a declarat recent în Israel consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, citat de Reuters şi France Presse.

 

Israelul este sub presiune globală crescândă pentru a reduce numărul victimelor civile într-o ofensivă ce a ucis aproape 19.000 de civili palestinieni de la atacul Hamas în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului, la data de 7 octombrie.

 

Potrivit lui Sullivan, va dura luni de zile pentru a atinge obiectivele Israelului în război, dar luptele vor continua în faze, cu o trecere de la campania actuală de bombardamente intense şi operaţiuni terestre.

 

Consilierul Casei Albe, care urma să-l viziteze vineri pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, nu a oferit detalii despre momentul unei schimbări în intensitatea războiului. “Condiţiile şi momentul pentru asta au fost, evident, un subiect de conversaţie pe care am avut-o cu prim-ministrul (Benjamin) Netanyahu”, cabinetul de război, lideri militari ai Israelului şi ministrul apărării, a declarat Sullivan într-o conferinţă de presă.

 

Sullivan a refuzat să răspundă când a fost întrebat dacă Statele Unite ar putea reţine ajutorul militar dacă războiul nu intră într-o fază de intensitate mai scăzută, cu mai puţine victime civile, spunând că cea mai bună modalitate de a ajunge la un acord este discuţia cu uşile închise.
Nu ar fi “corect” ca Israelul să ocupe Fâşia Gaza pe termen lung după războiul împotriva Hamas, a mai spus el.

 

Privitor la pierderile umane, cadavrele a doi soldaţi israelieni au fost recuperate în timpul unei operaţiuni în Fâşia Gaza, a anunţat vineri armata israeliană, relatează AFP.

 

“În timpul unei operaţiuni în Gaza, cadavrele ostaticilor Nik Beizer (19 ani) şi Ron Sherman (19 ani) au fost recuperate de soldaţii israelieni şi trimise în Israel”, a informat armata. Aceasta indicase anterior că a recuperat cadavrul unui ostatic franco-israelian, Elya Toledano, în vârstă de 28 de ani, răpit de comandourile Hamas în timpul festivalului de muzică Tribe of Nova din 7 octombrie, ziua atacului sângeros lansat de mişcarea islamistă palestiniană pe teritoriul israelian.
Armata israeliană a recuperat în total opt cadavre şi estimează că 132 de ostatici, vii sau morţi, se află încă în Gaza.

 

În acelaşi timp, armata a anunţat moartea unui soldat cu o zi înainte în lupte în Gaza, al 117-lea de la începutul ofensivei sale terestre pe 27 octombrie.

 

Familiile ostaticilor s-au declarat “şocate” după anunţul directorului Mossad – serviciul israelian de informaţii externe – în legătură cu refuzul de a purta noi negocieri pentru eliberarea lor şi au cerut explicaţii autorităţilor.

 

CITEȘTE ȘI:

ONU: 1,5 milioane de locuitori din Gaza sunt strămutaţi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with