Image 1
Image 2
Acasa

Biserici de lemn

Istoria Bisericii de lemn din Lechința

Biserica de lemn din Lechința se poate vizita la adresa : Adresa : Loc. Lechinta nr. 1, com. Călinesti Oas
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Biserica de lemn din Lechința este singura biserică de lemn care s-a păstrat în Țara Oașului. A fost construită la începutul secolului 17 (anul aproximativ 1629) în satul Lechința din actuala comună Călinești-Oaș.

În 1939 când a fost fotografiată de etnograful Ioniță G. Andron, biserica era încă întreagă. După 20 de ani biserica era o ruină. La insistențele aceluiaș Ioniță G. Andron construcția a fost demontată la jumătatea anilor ’60, iar materialul recuperat a fost depozitat la Negrești-Oaș.

Biserica a fost restaurată prima dată de o echipă de meșteri din Maramureș, pe același loc pe care se află acum, în anii 1970 – 1980. În anul 2006 a fost realizată, în cadrul unui proiect cu finanțare PHARE, actuala restaurare, mult mai corectă. Cu aceeași ocazie s-a înfăptuit un proiect cu totul neobișnuit: a fost reconstituită o pictură murală bisericească de secol 18, după modelul bisericilor de lemn din Maramureș.

Pictura propriu-zisă a fost realizată de pictorii negreșteni I. Gozman, D. Petrehuș, Ion D. Ion și Corneliu Pop.

 

Biserica de lemn din Lechința se poate vizita la adresa : Adresa : Loc. Lechinta nr. 1, com. Călinesti Oas

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Platoul Vârtoapelor

TRASEE TURISTICE

Platoul Vârtoapelor: Oază de natură și istorie în inima României

Platoul Vârtoapelor, în Munții Bucegi, este o destinație de vis pentru iubitorii de natură, oferind peisaje spectaculoase, biodiversitate bogată și legende fascinante. Acest paradis natural, situat la 1800 de metri altitudine și accesibil din Sinaia, promite o experiență unică de explorare a peșterilor, pajiștilor alpine și faunei sălbatice, subliniind importanța turismului responsabil pentru conservarea sa.