Image 1
Image 2

Biserici de lemn

Istoria bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Lelei

Puteți vizita Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Lelei la Adresa: sat Lelei, nr. 277, comuna Hodod, jud. Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prima mențiune documentară a localității Lelei datează din anul 1330, când apare sub denumirea de poss. Lelej. Atât în acest an, cât și în 1337, precum și în documentele din secolele următoare localitatea este amintită legat de dispute privind proprietatea.

În 1330, Kis Lelej se afla în proprietatea comitelui Márton. În 1334, comitele Márton ocupă pământurile din Lelei, aflate în proprietatea familiei nobiliare Kaplyon. În 133,7 proprietatea din Lelei este împărțită. În anul 1393 se amintește Leleiul cu ocazia stabilirii și marcării hotarelor localităților Nadișu Hododului, Bogdand și Corund.

Evoluția localității este strâns legată de cea a Hododului, a cărui cetate a avut un important rol strategic în zonă în evul mediu.

Înainte de 1693 Leleiul  era în proprietatea lui Spáczai János, care o pierde din cauza faptului că l-a trădat pe principele Rákóczi György, care la 25 octombrie o va dona comitelui suprem de Crasna Görcsöni Serédi István (Petri Mór, 1901, vol. IV. p. 18.).

La începutul secolului al XVIII-lea (1716; 1718; 1721), localitatea  își schimbă de mai multe ori proprietarul (Petri Mór, 1901, vol. IV. p. 19).

Anul construcției bisericii este incert. Conform monografului comitatului Sălaj, Petri Mór, la Lelei în anul 1901, când a apărut lucrarea, exista o biserică din lemn (Petri Mór, 1901, vol. IV. p. 22.). În Șematismul Veneratului Cler al Eparhiei greco-catolice Române a Maramureșului pe anul 1936, biserica de lemn închinată ”Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” apare că a fost construită în 1728, și numărul credincioșilor greco-catolici era de 193 de suflete (Șematism Maramureș, 1936, p. 85.). În perioada interbelică (1930), biserica a fost tencuită, fundația a fost refăcută și biserica a fost împrejmuită la bază cu o centură din beton.

Biserica se află în mijlocul unui vechi cimitir, unde și-au găsit odihna veșnică patru preoți necunoscuți (Florescu Anamaria, 2017, p. 17.). Trebuie menționat mormântul a trei soldați români (caporal Oprea D. Ioan, soldat Ene Moinea, soldat Trăisteanu Tudor), care au căzut în octombrie 1944 în luptele pentru eliberarea satului, înmormântați de oamenii din sat, care în 2009 au ridicat o cruce la acest mormânt.

Puteți vizita Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Lelei la Adresa: sat Lelei, nr. 277, comuna Hodod, jud. Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Vizită la Veneția se va putea face doar  cu rezervare online

EXPERIMENT INEDIT

Vizita la Veneția se va putea face doar cu rezervare online

Primarul Veneției a introdus o taxă de intrare în oraș. Începând cu 25 aprilie, turiștii de o zi vor fi taxați cu 5 euro pentru 29 de zile de vârf din această primăvară și vara următoare. Accesul va fi restricționat la 40.000 de vizitatori pe zi, care vor fi obligați să își rezerve biletele online în avans.