Image 1
Image 2

LITERATURĂ

Jean-Baptiste Andrea, laureatul Premiului Goncourt 2023

Scriitorul Jean-Baptiste Andrea a fost încoronat cu prestigiosul Premiu Goncourt pe anul 2023 pentru romanul său captivant "Veiller sur elle", publicat de editura L’Iconoclaste.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premiul a fost anunțat marți 7 noiembrie de secretarul-general al Academiei Goncourt, instituţia care decernează cel mai prestigios trofeu al literaturii franceză.

 

Potrivit Le Parisien, romanul ne transpune în Italia de la începutul secolului trecut, prezentându-ne viața unui sculptor genial, afectat de nanism, și o contesă cu aspirații de independență, două caractere care se îmbină într-o poveste plină de emoție și artă.

 

“Veiller sur elle” se remarcă prin lirismul subtil și puterea textului, care au cucerit atât critica, cât și publicul larg, vânzările romanului depășind deja 50.000 de exemplare.

 

Acest succes vine ca o confirmare a talentului narativ al lui Andrea, care la 52 de ani, ne oferă o frescă impresionantă a Italiei, cu un suflu de aer proaspăt într-o lume adesea marcată de violențe.

 

Cartea câștigătoare este în curs de traducere în colecția Fiction Connection de la Editura Trei și va fi disponibilă pentru cititorii români în 2024, în traducerea Mihaelei Stan.

 

Printr-un comunicat de presă trimis redacției Informația Zilei, editura Trei menționează că este al doilea an consecutiv când o lucrare din portofoliul Fiction Connection obține Goncourt, după “Viața la viteză maximă” de Brigitte Giraud în 2022.

 

Alături de Andrea, finaliștii Premiului Goncourt 2023 au fost Gaspard Koenig cu romanul “Humus”, Eric Reinhardt cu “Sarah, Susanne et l’écrivain”, și Neige Sinno cu “Triste tigre”, care a obținut Premiul Femina și va apărea de asemenea în traducere la Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei, în traducerea poetei Svetlana Cârstean.

 

Jean-Baptiste Andrea, născut în 1971, îmbină talentul de scenarist și regizor cu cel de romancier. “Veiller sur elle” nu este doar o consacrare literară, ci și un tribut adus geniului sculptural și dorinței de libertate, două teme universale care își găsesc ecou în toate epocile, inclusiv în zilele noastre.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSDECEMBRIE 1936

Inaugurarea primului Muzeu Etnografic la Satu Mare

Primarul Augustin Ferențiu realizează visul înființării unui muzeu etnografic în orașul Satu Mare, aducând astfel la viață arta populară autentică. Expoziția din cele două săli mari cuprindea o varietate de obiecte precum industria casnică, olăritul, unelte agricole și cărți vechi, oferind astfel publicului o incursiune în creațiile spiritului popular.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now

TIMIŞOARA

Turiştii nostalgici se pot plimba cu tramvaiul Timiş 2

Capitala Europeană a Culturii TM2023 a oferit timişorenilor şi turiştilor experienţe de neuitat. Timp de trei luni, aceştia au putut admira, în principalele pieţe din municipiul Timişoara, expoziţia de tramvaie istorice şi de patrimoniu a Societăţii de Transport Public Timişoara (STPT).