Image 1
Image 2

Koko, gorila care a dovedit că umanitatea nu e doar pentru oameni

Koko cu ajutorul semnelor, povestea amintiri pe care le avea

Pe lângă semnele cunoscute, Koko a reușit să înțeleagă, de-a lungul vieții, peste 2.000 de cuvinte în engleză.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Koko a fost o gorilă deosebit de cunoscută, născută în grădina zoologică din San Francisco în 1971 și crescută de cercetătorii Penny Patterson și Ron Cohn.

Este renumită pentru abilitățile sale de comunicare, care au atras atenția publicului și au ridicat întrebări fascinante despre inteligența și capacitățile lingvistice ale primatelor.

Încă de la o vârstă fragedă, Koko a fost învățată să comunice folosind limbajul semnelor americane (ASL). Ea a ajuns să înțeleagă și să folosească sute de semne și a putut să comunice cu oamenii într-o varietate de contexte. Koko a devenit un simbol al potențialului de înțelegere și comunicare între oameni și alte specii, deschizând uși pentru cercetarea asupra capacităților cognitive ale gorilelor și altor primate.

Au existat controverse și dezbateri în legătură cu abilitățile lingvistice reale ale lui Koko și în ce măsură ele reflectau înțelegerea semantică a limbajului. Unii susțin că abilitățile sale au fost exagerate sau interpretate greșit de către oameni, în timp ce alții văd în reușitele sale dovezi ale capacităților cognitive avansate ale gorilelor.

Pe lângă abilitățile sale lingvistice, Koko a fost cunoscută și pentru personalitatea sa afectuoasă și pentru legătura specială pe care a dezvoltat-o cu antrenorii și cercetătorii săi. Ea a devenit o figură iubită în întreaga lume și a contribuit semnificativ la creșterea conștientizării și protecției gorilelor și a habitatelor lor naturale.

Koko a trăit până în 2018, când a murit în somn la vârsta de 46 de ani. Moartea ei a fost primită cu tristețe în întreaga lume și a fost marcată ca o pierdere pentru comunitatea științifică și pentru cei care au admirat-o și au iubit-o. În ciuda plecării sale, moștenirea lui Koko continuă să inspire cercetătorii și iubitorii de animale, stimulând interesul pentru înțelegerea și protejarea lumii animale.

Francine și Koko au reușit să facă echipă bună, deoarece gorila a reușit să învețe vreo 1.000 de semne diferite. Nu era prima și nici ultima gorilă care să învețe asta, dar e una dintre puținele care a învățat, în paralel, limba engleză. Pe lângă semnele cunoscute, Koko a reușit să înțeleagă, de-a lungul vieții, peste 2.000 de cuvinte în engleză.

La 19 ani, Koko a reușit să treacă testul oglinzii, un test pe care majoritatea gorilelor n-au putut să îl treacă. De asemenea, din punct de vedere al limbajului folosit, gorila a dovedit că este extrem de inteligentă.

Koko a reușit, cu ajutorul semnelor, să povestească amintiri pe care le avea, dar a reușit să folosească și metalimbaj: într-un astfel de episod, i-a semnalizat unei alte gorile ”semn bun”, după ce acesta din urmă a folosit cu succes limbajul semnelor.

Probabil cele mai interesante aspecte legate de folosirea limbajului este că gorila a învățat să facă glume, dar și să folosească limbajul în mod înșelător. De asemenea, a reușit să creeze și cuvinte noi pentru a exprima gânduri; deși n-a fost învățată termenul de ”inel”, Koko a reușit să indice un asemenea obiect prin alăturarea cuvintelor ”deget” și ”brățară”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with