Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

CHELTUIELI ȘI VENITURI

La cât a urcat deficitul bugetar al României?

La cât a urcat deficitul bugetar al României?
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

… soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după primele două luni, arată execuția bugetară publicată de Ministerul Finanţelor.

 

Reamintim că bugetul pentru acest an este construit pe un deficit de 5% din PIB, iar în aceeași perioadă a anului trecut deficitul era de 1,42% din PIB.

 

Veniturile totale au însumat 132,16 miliarde lei în primul trimestru al anului 2024, înregistrând o creştere de 15,8% în ritm anual, susţinută de încasările din venituri curente, cu precădere contribuţii de asigurări, impozit pe salarii şi TVA şi fonduri europene. Cheltuielile, în sumă de 168,04 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 22,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 11,50 miliarde de lei, înregistrând o creştere de 14,9% (an/an). Veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 21,5%, peste evoluţia fondului de salarii din economie (17,9%), dinamica acestei categorii de încasări fiind influenţată de modificarea reglementărilor privind facilităţile fiscale acordate salariaţilor din sectorul construcţii, agricol, industria alimentară şi a activităţilor de creare de programe pentru calculator, majorarea salariului minim brut pe ţară, precum şi majorarea salariului minim brut pe ţară pentru sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară.

 

Evoluţii pozitive au fost înregistrate şi în cazul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (61,9%) şi aferente declaraţiei unice (22,6%).

 

Pe de altă parte, încasările din impozitul pe dividende au consemnat o contracţie de 34%.
Contribuţiile de asigurări au înregistrat 45,10 miliarde de lei, în creştere cu 22,1% (an/an).

 

Încasările nete din TVA au înregistrat 29,36 miliarde de lei, în creştere cu 13,6% (an/an). Evoluţia a fost susţinută şi de modificările fiscale: aplicarea cotei standard de TVA pentru alimente cu zahăr adăugat (peste 10g/100g produs) şi creşterea cotei de TVA de 5% la 9% pentru dreptul de utilizare a facilităţilor sportive, pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire etc.

 

Veniturile din accize au însumat 8,91 miliarde de lei, consemnând o creştere de 9%, susţinută de evoluţia încasărilor din accizele pentru produsele din tutun.

 

Veniturile nefiscale au însumat 11 miliarde de lei, un avans de 11,6% (an/an).

 

 

Cheltuieli mai mari cu asistența socială

 

 

Pe partea de cheltuieli bugetare, cheltuielile de personal au însumat 36,55 miliarde de lei, în creştere cu 19,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Aceste cheltuieli reprezintă  2,1% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ţinând cont de creşterile salariale acordate în anul 2023.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost de 21,68 miliarde de lei, în creştere cu 23,8%. Cele cu asistenţa socială au fost de 56,78 miliarde de lei, în creştere cu 12,4%. Evoluţia acestora a fost influenţată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, a indemnizaţiei sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei.

 

Cheltuielile cu asistenţa socială au fost influenţate şi de plăţile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, respectiv pe cele trei luni ale anului 2024.
Cheltuielile cu subvenţiile au fost de 3,9 miliarde de lei. În principal, această sumă reprezintă subvenţii pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum şi pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale al consumatorilor noncasnici.

 

Alte cheltuieli au fost de 3,2 miliarde de lei, reprezentând, în principal, burse pentru elevi şi studenţi, susţinerea cultelor, despăgubiri civile.

 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 22,50 miliarde de lei, fiind de 1,7 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

CITEȘTE ȘI:

Cu cât vor crește PIB-ul, deficitul bugetar, datoria publică?

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with