Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Liderii politicii de culise

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De multă vreme se vorbeşte despre un partid a lui Victor Ponta. Pe parcursul anul 2016, un an electoral, PRU trecea drept arma secretă a fostului premier. Gândit ca un partid naţional, cu excese naţionaliste, finanţat de Sebastian Ghiţă, PRU nu a atins pragul electoral.

Fără îndoială izvorul disensiunilor dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta trebuie căutat în încercarea unui grup de parlamentari PSD de a înfiinţa un partid nou. PRU, preşedintele acelui partid, s-au folosit de numele lui Victor Ponta, fără ca el să riposteze. Dacă PRU intra în parlament situaţia s-ar fi clarificat. După modelul partidului lui Gabriel Oprea, nemulţumiţii din PSD şi-ar fi găsit în PRU un refugiu.

Problema înfiinţării unui partid care să stea în coasta PSD, şi a lui Liviu Dragnea, este actuală. Pe vremea când existau lideri politici puternici, exista o bătălie politică fără prea multe reguli, era un lucru obişnuit înfiinţarea unor partide de buzunar. Iniţiativele veneau dintr-o parte sau alta. Una dintre tabere făcea totul pentru slăbirea adversarului, iar replica era pe măsură. Traian Băsescu l-a încurajat pe Gabriel Oprea să înfiinţeze UNPR, iar mai târziu PSD a încurajat înfiinţarea ALDE.

De data aceasta, cel mai interesat în înfiinţarea unui partid  care să rupă sau să destabilizeze PSD, ar trebui să fie PNL. O mână de ajutor ar putea da şi preşedintele Iohannis, însă în ultima vreme nu dă nici un semnal că ar fi interesat de acţiuni care să slăbească PSD. Probabil aşteaptă rezultatul alegerilor din PNL.

Interesant de văzut ar fi să ştim pe care dintre candidaţi îl preferă PSD? În sensul că îşi doreşte să câştige cel mai slab. Ludovic Orban s-a remarcat ca un bun aghitant, ca un remarcabil om al manevrelor de culise la desemnarea preşedintelui. L-a susţinut pe Călin Popescu Tăriceanu, apoi pe Crin Antonescu l-a ajutat să-l dea jos pe Tăriceanu. Celălalt candidat, Cristian Buşoi, este, de asemenea, om de culise. Prin urmnare, oricare  dintre cei doi devenind liderul PNL poate crea probleme principalului său adversar. PSD va avea în faţă un alt PNL, indiferent de cine va conduce partidul. Aşa ar trebui să se întâmple.

ALDE, de asemenea, este direct interesat de alegerea noii echipe de conducere. Poate lua noi parlamenari sau poate pierde. Rănile liberalilor dezbinaţi nu s-au cicatrizat. Plând unii după alţii, celor care au rămas în PNL le pare rău după cei plecaţi la ALDE, iar cei de la ALDE au nostalgia partidului mare care a fost PNL.

Valeriu Stoica, unul dintre artizanii unificării liberale, într-o primă fază, apoi a unificării dreptei, nu vede altă soluţie decât unirea tuturor partidelor de dreapta. Asta este prea mult. Dar ideea rămâne.

  PNL, după alegeri, dacă va avea un lider puternic, poate demara negocierile de unificare. Desigur, în culise. dar cum să-i pui la aceeaşi masă pe Călin Popescu Tăriceanu, pe Traian Băsescu, pe Nicuşor Dan, pe Ludovic Orban sau pe Cristian Buşoi? Întâi trebuie să se îndeplinească nişte condiţii minimale. În primul rând trebuie să slăbească PSD. Formarea unui partid, să-i zicem a lui Ponta, ar fi una din condiţii.

Mingea se află în terenul lui Liviu Dragnea sau a lui Victor Ponta? Ce poate câştiga în plus fostul premier? Satisfacţia că s-a răzbunat pentru marginalizarea lui? Este un argument destul de puternic în politica românească dictată de orgolii. Şi PSD şi PNL se află în faţa unor decizii majore pentru viitorul lor. Este vremea politicienilor de culise. Manevrele de culise pot înclina balanţele puterii, atât în PSD cât şi în PNL, într-un mod cu totul neaşteptat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Reforma începe să semene a reformă

Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.