Image 1
Image 2

SALARII PENTRU PROFESORI

Ligia Deca: Majorarea salarială ar fi de 20% pe toată grila salarială

Ministerul Educației calculează un impact bugetar pe o creștere de 20% a salariilor din Educație, potrivit surselor Edupedu.ro.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Săptămâna aceasta ar urma să aibă loc o întâlnire cu premierul Ciolacu pentru a stabili dacă bugetul pe anul viitor poate susține această majorare. Suma ar însemna în jur de 4000 de lei, mai puțin decât salariul mediu net pe anul 2023, promis de Guvern pentru stabilirea salariului profesorului debutant.

Directorii, directorii adjuncți, inspectorii școlari și personalul cu funcții de conducere vor primi o extra creștere salarială de 1500 de lei pe lângă cei 20%, mai spun sursele Edupedu.ro. Guvernul promisese prin OUG nr. 57/2023, după greva din luna mai, că va majora salariile tuturor angajaților cu 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

 

Sindicatele ar fi stabilit grilele de salarizare cu o creștere de 20% pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar, de la 1 ianuarie, potrivit surselor Edupedu.ro. Urmează ca acum Ministerul Educației să calculeze impactul bugetar cu această propunere, iar apoi în cursul acestei săptămâni să aibă loc o nouă întâlnire cu premierul Ciolacu care să spună dacă bugetul Educației pe anul viitor va putea susține majorările propuse.

Luni, 27 noiembrie, au avut loc noi discuții la Ministerul Educației privind grilele de salarizare care să conțină majorările salariale promise de Guvern de la 1 ianuarie.
OUG nr. 57/2023 prevede o majorare de “50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, iar salariul profesorului debutant să pornească de la salariul mediu net, prognozat pentru 2023.

 

Salariul profesorului debutant nu ajunge la valoarea promisă

Majorarea salarială pe care s-ar fi făcut impactul bugetar, convenită cu sindicatele, ar fi de 20% pe toată grila salarială. În cazul salariului profesorului debutant, de exemplu, o creștere de acest fel ar însemna, 3.300 de lei cât este actualul salariu al debutantului, plus 660 de lei (20%). Pe acest scenariu, debutantul ar avea un salariu net de 3.960 de lei pe lună.
Suma ar însemna mai puțin decât salariul mediu net pe anul 2023, promis de Guvern pentru stabilirea salariului profesorului debutant, care ar fi de 4.330 de lei, potrivit celei mai recente prognoze a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

 

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024 prin ordonanța de urgență nr. 57/2023, care prevede: (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari. (3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Ciolacu:  Vom veni cu salarii mai mari la profesori

 

Bugetul Ministerului Educației va fi „cu 4 în față“, spune premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat la un eveniment organizat de Antena3, luni, că în opinia sa „cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%“ pentru toată componenta de Învățământ. Ciolacu a vorbit și despre salariile profesorilor – „vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri“. Prim-ministrul nu a dat nicio cifră concretă și a vorbit doar în termeni generali despre ceea ce înseamnă bugetul pentru Ministerul Educației și pentru Învățământ în 2024.

Anunțul premierului vine în contextul în care au loc discuții pentru bugetul Educației pentru 2024. Recent, ministrul Finanțelor a anunțat o creștere de buget la 161% în 2024, față de alocarea pentru 2023. Sindicatele din Educație au anunțat și ele că au loc „definitivări“ ale grilei majorate pentru personalul din învățământ de la 1 ianuarie 2024.

Marcel Ciolacu; „O să menținem ritmul, o să prindem tot 7%, minimum 7% pe investiții din buget… Cu adevărat o să fie o componentă mai mare pe fonduri europene, pentru că efectiv n-aveai cum să ai proiecte mature pe PNRR decât pe infrastructura mare – acolo s-a mișcat Grindeanu foarte bine, pentru că nu se depuseseră proiectele și n-ai avut timp să le faci. În schimb, ele devin mature 2024-2025 și încep plățile efective. Mai avem și exercițiul financiar 2021, actual. Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, comentate, noi am anunțat foarte clar că nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate și ca să închidem exercițiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu cofinanțare de 15%. Ştim că exista și o cofinanțare fiindcă s-au scumpit materialele, a fiecărei autorități, a fiecărei companii care a fost angrenată în proiecte pe exercițiul financiar trecut. Vă spun cu modestie, să ştiţi“.

CITEȘTE ȘI:

Camera Deputaţilor a aprobat majorarea salariilor bugetarilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with