Image 1
Image 2

Lucrările de restaurare a Cetăţii Făgăraş au început

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lucrările de consolidare şi restaurare a Cetăţii Făgăraş au început, valoarea investiţiei fiind de peste 29 de milioane de lei. Lucrările vor dura maxim doi ani şi includ construirea a două poduri de lemn peste şanţul de apărare, cu apă, unul dintre aceste poduri fiind parţial mobil.

Potrivit Primăriei Făgăraş, lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea Cetăţii Făgăraş au început miercuri, fiind predat amplasamentul constructorilor asociaţi: Troia Premium Construct şi Pro Construct. Investiţia pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Ţara Făgăraşului are valoarea de 29.106.349,95 de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 21.369.616 lei. Firmele au la dispoziţie doi ani pentru finalizarea lucrărilor.

“Am semnat, astăzi, documentele pentru demararea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare a Cetăţii Făgăraş, unul dintre cele mai importante monumente din România. A durat mult şi nervii au fost întinşi la maxim, pentru că a trebuit să obţinem toate avizele şi autorizaţiile necesare pentru a pune proiectul în practică. Vă mărturisesc că inclusiv colegi de ai mei nu credeau că vom reuşi. Dar, iată că după 4 ani de la debutul demersurilor, încep lucrările şi primele rezultate vor fi vizibile chiar anul acesta. Pentru început, 60 de oameni vor fi pe şantier, zilnic, urmând ca numărul muncitorilor să ajungă la 120”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada secolului al XVII-lea. De asemenea, se va interveni şi pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp.

Totodată, vor mai fi amenajate alei pietonale, locuri de belvedere şi de odihnă.Lucrările nu vor împiedica accesul turiştilor în Cetatea Făgăraş.

“În principal se va interveni pe exterior; nu pe castel, ci pe cetatea bastionară şi şanţul de apărare. Se vor regulariza malurile şanţului, se vor restaura zidurile de apărare, iar bastionul dinspre catedrală se va restaura în întregime şi acolo va fi o expoziţie dedicată gărzii cetăţii. În continuarea acestui bastion vor fi amenajate ateliere de creaţie pentru toate vârstele, depozite de cahle, depozite arheologie şi lapidarium”, a spus Elena Băjenaru, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului.

Conform sursei citate, vor fi construite două poduri din lemn: unul pietonal, pe latura de nord, şi unul carosabil, pe latura de est, iar o parte din acesta va fi mobilă, se va ridica, aşa cum era însecolul XVII. De asemenea, va fi reconstruită fântâna din curtea interioară a cetăţii, care nu mai există în prezent, şi se va lucra la paramentul castelului, la componentele artistice de piatră şi se va reface acoperişul.

La finalul restaurării, Cetatea Făgăraş va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra şanţului de apărare.

Procedura pentru restaurarea monumentului din centrul ţării a început în anul 2016, când a fost depusă cererea de finanţare. La jumătatea anului 2017 a fost semnat contractul de finanţare, urmat de obţinerea avizelor de la furnizorii de utilităţi, Ministerul Culturii şi de la ISU Braşov. Anevoioasă a fost, de asemenea, şi licitaţia pentru desemnarea constructorului şi atribuirea contractului.

Cetatea Făgăraş a stabilit, anual, recorduri în privinţa numărului de vizitatori: de la 75.500 în 2015, la 157.000 în 2019.

Aici îşi desfăşoară activitatea şi Muzeul Ţării Făgăraşului “Valer Literat”, unde este expus, începând cu 2016, cel mai crud instrument de tortură din Evul Mediu – Fecioara de fier.

Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, Cetatea Făgăraş a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea, reşedinţă nobiliară şi princiară importantă. Situată în centrul municipiului Făgăraş, a fost construită pe locul unei vechi fortificaţii de pământ şi lemn, în urmă cu peste 600 de ani. Iniţial a avut scopul de apărare a sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor şi otomanilor. Ulterior, în 1599, a fost stăpânită de Mihai Viteazu, care apoi i-a dăruit-o soţiei sale, Doamna Stanca, împreună cu întreg domeniul. Între anii 1948-1960, Cetatea Făgăraş a fost transformată în închisoare pentru deţinuţi politici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS ARTĂ TRANZITORIE

Eveniment la Liceul de Arte “Aurel Popp” din Satu Mare

Începând din acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a introdus în ultimul modul al anului şcolar, „Săptămâna Verde”, săptămână dedicată activităţilor menite să îndrepte atenţia elevilor asupra importanţei protejării mediului înconjurător.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now
Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România și critic literar cunoscut, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.

LA DESPĂRȚIRE

O zi la Satu Mare cu Nicolae Manolescu 

Nicolae Manolescu, cel mai important critic literar al ultimei jumătăți de secol a încetat din viață. Avea 84 de ani. S-a stins brusc, fără să dea semne de oboseală. În urmă cu cinci ani, în preajma vârstei de 80 de ani se afla la Satu Mare. Era oaspetele de onoare a “Zilelor Poesis”.