Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Lunar, 4-5 maramureseni sunt diagnosticati cu Alzheimer

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Numita si “Boala uitarii”, este o forma de dementa care apare la persoanele in varsta

[slideshow id=2020]

Din nefericire, ne este greu in momentul in care ni se spune ca cei dragi sunt bolnavi. Cu atat mai mult cu cat medicii de specialitate sunt cei care confirma acest lucru si in ciuda faptului ca fac tot ce le sta in putinta pentru pacienti, in unele situatii nu au cum sa vindece boala decat sa o amelioreze. La fel se procedeaza si in cazul persoanelor care sufera de Alzheimer.

Numita si “Boala uitarii”, este o forma de dementa care apare la persoanele in varsta. La persoanele de peste 65 de ani frecventa bolii Alzheimer este de 2-3%, la cei de peste 70 de ani se ajunge la 3% si 40% in randul persoanelor trecute de 85 de ani. In ultima perioada, medicii psihiatri din Maramures se confrunta tot mai frecvent cu astfel de cazuri. “Principalele tulburari sunt cele legate de memorie. ~n primul rand persoanele care sufera de Alzheimer uita ce au mancat, ce au facut in ziua respectiva sau cu doua trei zile in urma. Uita persoanele cu care au stat de vorba, dar si lucrurile relativ noi, precum stirile. ~nsa in fazele incipiente ale bolii se pastreaza foarte bine memoria veche. Isi cunosc rudele mai vechi, parintii si copiii. Situatia se schimba odata cu evolutia bolii, ajungandu-se chiar la pierderea totala a memoriei. Nu mai recunosc persoanele cu care interactioneaza si uita chiar informatii legate de propria persoana si nu se mai pot orienta, uita strazile, locurile, se pierd”, spune dr. Lia Simon, medic primar psihiatrie.

Mentinerea unei activitati intelectuale continue intarzie aparitia bolii

Cu cat tratamentul incepe mai repede evolutia bolii va fi mai lenta. Lunar, la Cabinetul de Psihiatrie de la Spitalul Judetean de Urgenta, ajung sa fie diagnosticate 4-5 persoane cu Alzheimer. “~n ultima perioada din ce in ce mai frecvent sunt diagnosticate persoane care sufera de Alzheimer. Ei nu pot sa isi dea seama ca au probleme. Dar apartinatorii constata ca ceva nu este in regula si vin din timp cu ei la noi. Multi ajung sa nu mai tina minte cum sa se imbrace, luandu-si camasa peste pulovar”, a precizat dr. Simon. Cu toate ca pana in prezent nu se cunosc mijloace sigure de preventie a dementei de tip Alzheimer, se studiaza posibilitatea ca unele masuri sa reduca riscul aparitiei bolii sau intarzierea dezvoltarii ei. Mentinerea unei activitati intelectuale continue, precum cititul cu regularitate a unei carti sau a ziarelor sau al revistelor, rezolvarea rebusurilor, mersul la teatru sau spectacole, concerte sunt recomandate in special pensionarilor. Chiar si alimentatia joaca un rol important asupra intelectului, dar nu este deloc de neglijat nici sportul. Miscarea este benefica pentru sanatate, indiferent de varsta.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

DOAR ÎN WEEKEND

20 de șoferi din Maramureș au rămas pietoni iar 255 au fost amendați

Având în vedere faptul că viteza constituie principala cauză generatoare de accidente rutiere, în perioada 17- 19 noiembrie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș au acționat pe principalele artere ale județului, în vederea prevenirii și combaterii faptelor de conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor interzise, precum și sancționarea celor care nu respectă regimul legal de viteză.