Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Macaroane cu şuncă la cuptor

Macaroane cu sunculita
Rețeta de macaroane cu șuncă și cașcaval, originară din influențe italiene, franceze și central-europene, combină paste, șuncă afumată, cașcaval și smântână, rezultând un preparat simplu și savuros, adaptat specificului românesc.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Macaroane cu sunculita
Macaroane cu sunculita

Rețeta de macaroane cu șuncă și cașcaval are o origine care poate fi urmărită în diverse tradiții culinare europene, combinând influențe din bucătăria italiană, franceză și central-europeană. Aceasta rețetă reflectă o adaptare a unor preparate clasice de paste, încorporând ingrediente locale și tehnici de gătit specifice.

 

 

Pastele (macaroanele) sunt un aliment de bază în bucătăria italiană, iar rețetele care combină paste cu brânză și carne sunt frecvente în această tradiție culinară. Italia este cunoscută pentru varietatea sa de preparate din paste, cum ar fi carbonara, care folosește pancetta sau guanciale (tipuri de carne de porc), ouă și brânză.

 

Bucătăria franceză contribuie cu elementul de gratin, unde preparatele sunt acoperite cu brânză și apoi coapte până se formează o crustă aurie și crocantă. De asemenea, utilizarea smântânii în preparate de paste este un element frecvent în bucătăria franceză.
Bucătăria Central-Europeană: În regiuni precum Germania, Austria și Ungaria, combinațiile de paste cu șuncă și brânză sunt comune. Un exemplu similar este „Käsespätzle” din Germania, care este o combinație de paste cu brânză și ceapă prăjită. Aceste preparate sunt adesea gătite în cuptor și sunt foarte apreciate pentru simplitatea și gustul lor sățios.

 

 

În România, această rețetă reflectă adaptarea influențelor culinare europene la ingredientele locale disponibile, precum șunca afumată, cașcavalul și smântâna. Rețetele tradiționale românești adesea combină elemente de confort și simplitate, creând mese hrănitoare și gustoase.

 

 

 

Ingrediente:

– 3-400 g de şuncă afumată (chiar şi fiartă),

– 500 g macaroane sau tăiţei,

– 300 g caşcaval răzuit,

– 5 ouă,

– 400 g de smântână,

– ulei, sare, piper.

 

 

Mod de preparare:

Carnea se taie cubuleţe mărunte şi se prăjeşte uşor în ulei. Macaroanele se fierb în apă uşor sărată, conform indicaţiilor de pe ambalaj şi se strecoară, apoi se amestecă cu circa 2/3 din caşcaval şi cu carnea prăjită şi scoasă din ulei. Ouăle se bat bine cu un pic de piper şi se amestecă şi ele cu macaroanrele. O tavă termorezistentă se unge cu uleiul în care s-a prăjit carnea, apoi se aşează în ea compoziţia anterior preparată. Se toarnă peste ea şi smântâna şi se pune în cuptorul preîncălzit. Când smântâna începe să se coloreze spre gălbui, se presară peste ea şi restul de caşcaval şi se pune înapoi la cuptor, până când caşcavalul se topeşte complet. După ce se scoate de la cuptor se feliază şi se poate servi cu (sau fără) adaos de smântână.

 

 

 

Citește și:

 

Sufleu de macaroane

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Papricaș de Pui cu Smântână și Găluște Pufoase

Papricaș de Pui cu Smântână și Găluște Pufoase

Papricașul de pui cu smântână și găluște pufoase este un preparat tradițional cu origini maghiare, apreciat pentru aroma sa bogată dată de paprika dulce și textura cremoasă, devenind un simbol al ospitalității în bucătăria Europei Centrale.

O IDEE PE ZI

Borș rusesc /ucrainean cu dafin

Borşul rusesc era o delicatesă, este foarte uşor de pregătit. Conţine cam toate legumele pe care le avem toamna dar poate fi preparat şi în restul anotimpurilor. Acest borș se poate găti și fără carne. Dres cu ou și smântână e tot atât de gustos. În unele regiuni ale Ucrainei, carnea e înlocuită cu ciuperci (hribi uscați).