Image 1
Image 2

RĂSFĂȚ CULINAR

Minciunele ori ciurigăi

Deserturile sunt mereu binevenite după o masă copioasă. Îți propunem o idee de minciunele. Deserturile tradiționale au fost și vor fi foarte apreciate, pentru că au acel gust al copilăriei, de neuitat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente:

500 g făină de bună calitate, 125 g de unt sau margarină, 3 gălbenușuri de ouă, 50 g de zahăr, 300 ml smântână grasă, un vârf de cuțit de sare, un praf de copt (nu toată lumea folosește), 2-3 linguri de rom, sau o linguriță de esență de rom (nu este obligatoriu), ulei pentru prăjit, zahăr pudră.

Mod de preparare:

Într-un vas de frământat se așează făina, iar în mijloc gălbenușurile, sarea, zahărul, smântâna, praful de copt și romul. Se amestecă bine și se frământă până la omogenizare perfectă. Se întinde o pătură de o grosime de circa o jumătate de cm, iar cu tăietorul de colțunaș se taie în formă de romburi. Fiecare bucată, cu același tăietor se crestează la mijloc, circa 2 cm în direcția colțurilor mai îndepărtate și se răsucește. Se prăjește în ulei abundent, fierbinte, până când capătă culoarea dorită. Deasupra se presară zahăr pudră. Se poate servi cu gem, lapte, cacao, sau sucuri de fructe. Forma sus menționată nu este obligatorie. Se pot tăia și dungulițe, care se pot împleti, sau fâșii înguste și lungi, care se așează într-o strecurătoare rotundă (din metal), cu care se bagă în uleiul fierbinte, iar astfel va căpăta o formă de minge.

Postare ( Sablon)
Prăjitură cu caise

Prăjitură cu caise

Prăjitură cu caise este o prăjitură tradițională originară din România. Tortul se face de obicei cu o combinație de făină, iaurt, ouă, caise, zahăr, ulei, vanilie, sare și praf de copt. Albusurile se bat spuma in varfuri moi si se lasa deoparte.

REȚETE ROMÂNEȘTI

Fasole bătută cu ceapă călită sau cârnați prăjiți

Fasolea a devenit cunoscută în Europa începând cu secolul al XVI-lea. A fost adusă pentru prima dată în europa de către spanioli şi portughezi de pe platourile înal­te ale Americii Centrale şi de Sud, unde triburile de tolteci şi azteci au cultivat-o şi folosit-o în hrana lor încă din timpurile străvechi. Fasolea care era cultivată în Peru şi Mexic, era urcătoare şi avea seminţele mari, de culoare închisă. Adusă mai întâi în Spania, s-a extins repede pe continent, mai întâi în Peninsula Iberică apoi în țările din nordul Europei. În România ea a fost adusă în secolul al XVIII-lea.