Image 1
Image 2

METROPOLA TURCĂ

Manifestanți, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie

Manifestanți, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie
Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine, relatează AFP.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primele altercaţii au apărut în timp ce manifestanţii încercau să forţeze barajele de poliţie pentru a ajunge în emblematica Piaţă Taksim, epicentrul contestărilor în metropola turcă.

Istanbulul a fost plasat în stare de asediu de către forţele de ordine care au blocat centrul oraşului.
Mai mult de 42.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi, a prevenit marţi ministrul de interne Ali Yerlikaya, denunţând în avans ‘organizaţiile teroriste (care vor) să facă din 1 Mai un teren de acţiune şi de propagandă’.
De pe malurile Bosforului până la peninsula istorică Sultanhamet şi palatul Topkapî, bariere metalice barează orice trecere, iar transportul în comun – inclusiv traversările cu feriboturile – este oprit.

 

La începutul dimineţii, în timp ce manifestanţii se strângeau în cartierul Beşiktaş pentru a sărbători 1 Mai, au izbucnit ciocniri cu poliţiştii, iar câteva zeci de persoane au fost conduse spre dubele poliţiei.
O altă adunare, convocată în faţa primăriei de primarul Ekrem Imamoglu – recent reales – şi de partidul său CHP, a fost şi ea împiedicată să avanseze.
Vorbind alături de primar, preşedintele CHP, principalul partid de opoziţie, a declarat că ‘ne vom continua eforturile până când Piaţa Taksim va fi liberă’.
‘Taksim le aparţine muncitorilor’, a declarat el.

 

‘Aceşti muncitori nu sunt inamicii voştri. Singura noastră dorinţă este ca această zi să fie celebrată ca o sărbătoare. Nu dorim conflict’, li s-a adresat el poliţiştilor.
Adunările nu mai sunt autorizate în Piaţa Taksim, devenită epicentrul contestării puterii lui Recep Tayyip Erdogan după valul de proteste din 2013. Cu toate acestea, organizaţii sindicale şi politice îşi cheamă cu regularitate membrii să se adune în acest loc.
Marţi seară, preşedintele Erdogan a denunţat ‘organizaţiile teroriste care vor să facă din 1 Mai un instrument de propagandă’, şi a avertizat sindicatele şi partidele în legătură cu ‘orice acţiune care ar strica atmosfera de 1 Mai’.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Turcia a majorat salariul minim consistent, urmările fiind așteptate

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Înființarea Deutsche Presse-Agentur în 1949 și impactul său în jurnalismul global

JURNALISM

Înființarea Deutsche Presse-Agentur în 1949 și impactul său în jurnalismul global

Pe 18 august 1949, s-a înfiinţat Deutsche Presse-Agentur GmbH (dpa), o agenție de presă germană ce avea să devină una dintre cele mai influente agenţii de presă la nivel internaţional. Înfiinţarea dpa a reprezentat un moment cheie în istoria presei, marcând renaşterea jurnalismului german în perioada postbelică și stabilirea unei surse de informaţii obiective şi independente în contextul reconstrucţiei naţionale și al tensiunilor globale din timpul Războiului Rece.