Image 1
Image 2

CASA ALBĂ

Mesaj surprinzător al lui Donald Trump către liderul unei țări NATO

Aflat în prezent în cursa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, fostul președinte american Donald Trump, a declarat că „ar încuraja” Rusia să facă „ce vrea” ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…inclusiv oricărei țări NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli bugetare alocate apărării, o recunoaștere șocantă a faptului că, dacă va fi reales în funcția de președinte al SUA, nu va respecta articolul 5 din Tratatul NATO, referitor la apărarea colectivă a Alianței, informează CNN.

 

„NATO era praf când mi-am făcut eu apariția”, a spus Trump la un miting electoral în Conway, Carolina de Sud. „Am zis: Toată lumea trebuie să plătească. Ei au spus: Bine, dar dacă nu vom plăti, vei continua să ne aperi? Am zis: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a povestit Trump. În acest context, Donald Trump a spus că „un președinte al unei mari țări” (pe care nu l-a nominalizat) l-a întrebat la un moment dat dacă SUA i-ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti” (contribuția pentru apărare).

 

Casa Albă a reacționat la declarațiile lui Trump, pe care le-a calificat drept „îngrozitoare și labile”. „Preşedintele Biden a restabilit alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că principala responsabilitate a fiecărui comandant este siguranţa poporul american şi respectarea valorilor care ne unesc. Încurajarea invadării aliaților noștri cei mai apropiaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă – şi pune în pericol securitartea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia Statelor Unite”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.
NATO a fixat pentru fiecare stat membru o țintă de cel puțin 2% din PIB acordat cheltuielilor pentru apărare. Majoritatea țărilor din Alianță nu îndeplinesc însă acest obiectiv. Cu toate acestea, acest „prag” de 2% din PIB nu reprezintă o obligație și nici nu generează „facturi”, așa cum percepe Donald Trump modul de finanțare a cheltuielilor pentru apărare ale țărilor Alianței Nord-Atlantice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUSSPAȚII DE LOCUIT

Cele mai mici apartamente din lume

Cele mai mici apartamente din lume au sub 10 metri pătrați și pot fi cu greu catalogate drept locuințe. Cu toate acestea, mii de oamenii sunt nevoiți să locuiască în astfel de condiții mizere.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now