Image 1
Image 2

PROIECT DE LEGE

Metodologia de înscriere a copiilor în primul an de școală a fost pus în dezbatere publică

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul de lege și metodologia de înscriere a copiilor în primul an de școală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform noului proiectului făcut public, părinții pot opta pentru amânarea înscrierii copilului în clasa pregătitoare, dacă acesta împlinește 6 ani înainte de 31 august, însă nu mai mult de un an și doar în cazuri justificate.
Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare este în continuare obligatorie pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până în 31 august 2024 inclusiv, potrivit proiectului metodologiei pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.
Totuși, a fost introdusă o excepție: părinții pot face o cerere prin care să ceară amânarea înscrierii cu maximum un an “în cazuri justificate”. Nu se precizează însă care ar fi cazurile justificate și cum pot fi dovedite.
Art. 6 alin (4 ) – La cererea scrisă a părinților/ reprezentantului legal, în cazuri justificate, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea poate fi amânată cu maximum un an.
În plus, chiar dacă grupele mare și mijlocie sunt obligatorii, pot fi înscriși la clasa pregătitoare și copiii care nu au fost la grădiniță din “lipsa infrastructurii la nivel local sau au avut domiciliul temporar în străinătate”.

 

Școlile, obligate din 25 martie să afișeze numărul de locuri și clase alocate

 

Potrivit calendarului înscrierilor, pus în dezbatere publică, școlile sunt obligate din 25 martie să afișeze numărul de locuri și clase clase pregătitoare alocate, inclusiv pe site, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar județean. Potrivit legii educației, într-o clasă la învățământul primar trebuie să fie în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. Cât despre informarea părinților, informațiile privind numărul de locuri disponibile vor fi afișate la avizierele școlilor, pe site-ul propriu și pe site-urile Inspectoratelor școlare. De asemenea, la nivel de județ va funcționa un telverde asigurat tot de ISJ, potrivit proiectului.
Școlile trebuie să organizeze acţiuni de promovare a ofertei şcolii pe site sau prin afişare
la avizierul şcolii. Alte informaţii care să permită părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unităţii, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala, posibilitatea organizării programului “Şcoala după şcoală”, fotografii ale spaţiului în care se desfăşoară activitatea la clasa pregătitoare.

Cererile pot fi depuse prin email, poștă sau la sediul școlii.

Unitățile de învățământ vor publica planurile de școlarizare propus în 25 martie, atât la avizier, cât și pe site-ul propriu (dacă există), dar și pe site-ul inspectoratului școlar județean.
În perioada 28 martie – 10 aprilie va avea loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc șase an, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with