Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

JUDEȚUL SATU MARE

Mii de creștini au umplut bisericile în zilele de Paști

Mii de creștini au umplut bisericile în zilele de Paști
Hristos a Înviat! Bucurie mare s-a vestit lumii, căci iată, Împăratul păcii a Înviat. Hristos a înviat, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!" Sunt cuvintele care răsună în aceste zile în toate bisericile, salutul pe care credincioșii și-l adresează unii altora în lumina învierii Mântuitorului, ca o mărturisire de credință de netăgăduit.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Acum credincioșii rostesc salutul “Hristos a Înviat!” și răspund “Adevărat a Înviat!”. Ce poate fi mai frumos decât aceste cuvinte vii, pline de lumină! Bunul Dumnezeu a rânduit și de această dată ca oamenii să se bucure de toate cele ale praznicului. Lumina Sfântă a Învierii a cuprins tot Sătmarul și inima fiecărui om.

 

 

În noaptea de Înviere, toate bisericile au fost pline de lumină, de oameni frumoși care au trăit cu intensitate vestea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Slujbele dedicate marelui praznic au fost cu totul aparte, iar credincioșii, ortodocși și greco-catolici au participat în număr mare la întregul program liturgic din perioada postului, a săptămânii mari, din prima și a doua zi de Paști.

 

 

Învierea Domnului a reunit familii, a readus laolaltă părinți, copii și bunici, neamuri statornicite prin țară și lumea largă, prieteni și cunoscuți. Cu toții au lăsat la o parte grijile vieții pentru a fi din nou împreună. De Sfintele Paști a fost lumină, bucurie și emoție. Generațiile au stat laolaltă. În sfintele lăcașuri de rugăciune oamenii și-au oferit lumină din lumină cu bunătate și înțelegere, dând slavă învierii lui Hristos prin rugăciuni și cântece dedicate sărbătorii sărbătorilor.

 

 

Praznicul din acest an a lăsat să se întrevadă parcă și mai mult față de alți ani dorința oamenilor de a-și primeni sufletele prin post, rugăciune și Sfânta Euharistie, cu iertare unii față de alții, dar și cu bucuria de a putea cinsti în liniște și pace Învierea Domnului.

 

 

Cuvinte de învățătură în prag de Paște

 

 

În a doua zi a Sfintelor Paști, luni, 6 mai 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a slujit la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

 

 

Iubiți părinți, împreună slujitori, distinse oficialități, preaiubiți și distinși credincioși, suntem în atmosfera plină de pace bucurie, binecuvântare și har, a praznicului învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru care noi, creștinii, ne pregătim în fiecare an, câte 40 de zile și în săptămâna Sfintelor Pătimiri, dar pentru care Dumnezeu a pregătit iubirea lui nemărginită, pentru că odată cu intrarea păcatului în lume, păcatul neascultării, mintea, inima, gândirea, trupul, ființa întregă, create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, s-au destabilizat.

 

 

Și a intrat in viața omului eroarea, prin intermediul unor minți inteligente care au creat diferite tehnologii, lucruri create de minți inovatoare, care aduc uneori erori, și atunci trebuie intervenit și reparat. (…) Așa ar trebui să intervină Dumnezeu și să repare eroarea intrată în viața omului. Și care este calea? Să înțelegem taina întrupării, activității, pătimirii, răstignirii, morții și învierii Domnului. Să vorbesc pe înțeles. Să înțelegeți de ce a fost nevoie. Și nevoia a venit din iubire.

 

 

Nevoia sau lucrurile împlinite prin constrângere și obligație, nu sunt confortabile. Le faci, dar nu te zidesc. Te amărăsc. Așa este și cu planul lui Dumnezeu pentru mântuirea neamului omenesc. A făcut-o din iubire nemărginită față de zidirea lumii. Cerul și Pământul, Universul întreg sunt opera lui Dumnezeu. Iar omul este capodopera lui Dumnezeu. Nu putea să-și lase opera stricăciunii, degradării și în cele din urmă, să ajungă cum ajung lucrurile nefolositoare, într-un cimitir de fiare vechi, difnitiv scos din uz”, a mărturisit Preasfințitul părinte episcop Iustin Sigheteanu.

 

 

Slujbe arhierești în municipiul Satu Mare în prima și a doua zi de Sfintele Paști

 

 

În majoritatea bisericilor ortodoxe, și greco-catolice Slujba de Înviere a început la ora 00.00. Unii sătmărenii au fost prezenți la biserică cu mult timp înainte de începere, fie din motive organizatorice, fie pentru a găsi un loc mai accesibil de a asista la slujbă. Grație unei atente organizări momentele dedicate praznicului s-au derulat civilizat, fie că vorbim de Sfânta Lumină, binecuvântarea bucatelor sau împărțirea paștilor.

 

 

După modelul anilor trecuți, paștile au fost oferite credincioșilor în recipiente de plastic cu capac, de unică folosință, pentru a putea să le ducă acasă, în siguranță. S-a bătut toaca, iar clopotele au răsunat, tot sufletul fiind chemat să se bucure de praznicul praznicelor. Unii copii și tineri au încercat să țină ritmul pe toacă, alții i-au ajutat pe bătrâni să tragă clopotele, să împartă lumânări și candele, într-un cuvânt să se facă utili parohiei din care fac parte.

 

 

Bucuria sărbătorii a fost dublată de prezența în mijlocul credincioșilor sătmăreni a ierarhilor locului.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Slujba celei de a doua Învieri a Domnului la Biserica Ortodoxă “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Satu Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

 

Mii de creștini au umplut bisericile în zilele de Paști
Mii de creștini au umplut bisericile în zilele de Paști

 

Duminică, 5 mai 2024, cu începere de la ora 12:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba Vecerniei („A doua Înviere), la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Municipiul Satu Mare, Protopopiatul Satu Mare.

 

 

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Tiberiu Vălean, Pr. Gabriel Gorgan, Pr. Dănuț Călătean, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Ionuț Socolan și Diac. Andrei Banc.

Această Vecernie specială are ca punct central citirea Evangheliei în mai multe limbi. Originea acestei practici trebuie pusă în legătură cu trimiterea Apostolilor la propovăduire în întreaga lume şi, mai ales, cu predica Apostolilor după Rusalii, atunci când toţi cei prezenţi la Ierusalim, indiferent de neam şi de limbă, au înţeles mesajul ucenicilor Mântuitorului Iisus Hristos”, după cum a informat Episcopia.

 

 

La slujbă, alături de mulțimea credincioșilor, au fost prezente autoritățile locale și centrale.

Între credincioşii prezenți la eveniment s-a aflat ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului și a Adunării Naționale Bisericești, cu sprijinul căruia Sfânta Lumină a ajuns pentru a cincisprezecea oară şi în Eparhia noastră.

 

 

Între credincioşii prezenți la slujbă au fost remarcate și câteva dintre autoritățile centrale și locale: Romeo Pop, subprefectul județului Satu Mare, deputatul Adrian Cozma, Cristian Valer Beșeni, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a transmis credincioșilor prezenți binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin și a rostit un cuvânt de învățătură cu prilejul Praznicului Învierii Domnului.

 

 

Totodată în biserici a fost citită Pastorala la Pranzicul Învierii Domnului pe care episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a adresat-o întregului cler și credincioșilor din cuprinsul eparhiei.

 

Citește și:

La țară, coșurile cu bucate se sfințesc în dimineața de Paști

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns