Image 1
Image 2

Mii de participanţi la cel mai important festival al oşenilor, Sâmbra Oilor

Abia după slujba de binecuvântare a părintelui, s-au degustat cașul și brânza pregătite
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pe dealul de la Huta Certeze au putut fi vazuti sute de copii care, de dragul portului popular, l-au imbracat si cu aceasta ocazie
Pe dealul de la Huta Certeze au putut fi vazuti sute de copii care, de dragul portului popular, l-au imbracat si cu aceasta ocazie

Spectacolele au fost susținute de artiști locali, iar invitat special a fost Gheorghe Turda

Sâmbra Oilor este cu adevărat cea mai mare și importantă sărbătoare din

Țara Oașului. Manifestarera câmpenească a ajuns la cea de-a 62-a ediție și a adunat ca în fiecare an o mulțime de oameni pe dealul de la Huta Certeze.

De la eveniment nu au lipsit nici oficialități precum Sorina Pintea – ministrul Sănătății, Ioana Bran – ministrul Tineretului și Sportului, senatori, deputați, oficialități locale și județene.
În urmă cu 62 de ani se organiza pentru întâia oară manifestarea numită Sâmbra Oilor în Țara Oașului.

Tradiția ce stă la baza acestei sărbători are rădăcini mult mai adânci. Mai exact, de sute de ani ciobanii din județul Satu Mare și din Maramureș se adunau primăvara pentru a stabili locul în care vor amplasa stânele.

Înainte de urcarea oilor, caprelor și mieilor la munte, aceștia mulgeau animalele, măsurau laptele și astfel puteau aproxima ce cantități de brânză, caș și urdă aveau să producă în anul respectiv.

Vremurile s-au schimbat, din ce în ce mai puțini oameni mai practică această meserie, dar și așa obiceiul este menținut până în prezent.
În 208, pe dealul de la Huta Certeze și-au dat întâlnire oșenii, maramureșenii, dar și multe alte persoane venite din județele învecinate.

Abia după slujba de binecuvântare a părintelui, s-au degustat cașul și brânza pregătite
Abia după slujba de binecuvântare a părintelui, s-au degustat cașul și brânza pregătite

“Eu am 50 de ani și de când mă știu tot de animale mă ocup. După aproximările pe care le putem face în prezent pot să zic că în acest an vom produce aproximativ 700 kilograme de brânză.

Din păcate, în vremurile acestea, e foarte greu să trăiești din asta. Lâna nu o putem vinde și suntem nevoiți să o ardem, brânza și cașul se vinde cum se vinde, din carnea de miel ce mai trăim.

Observăm că Ministerul Agriculturii vrea să ne ajute și sperăm că pe viitor ne va fi mai bine“, explică Vasile Moiș – crescător de animale.

Port popular, muzică oșenească, pălincă și mâncare tradițională

Portul popular, muzica specifică zonei, pălinca și mâncarea tradițională au fost ingredientele principale care au făcut ca ziua de duminică, 6 mai, să fie cu adevărat memorabilă.

Mii de oșeni și invitați din alte județe au participat la această mare sătbătoare a Oașului
Mii de oșeni și invitați din alte județe au participat la această mare sătbătoare a Oașului

“Cred cu tărie că Sâmbra Oilor este cea mai importantă sărbătoare din Țara Oașului. Venim an de an aici, terenurile pe care se face festivalul sunt ale noastre, ale Moișenilor, oile sunt ale noastre și ne mândrim cu asta.

De ani de zile venim aici la început de mai și cât vom mai putea vom tot participa. Este bine organizat, program artistic frumos așa cum ne place, voie bună și tot ce poți să îți dorești”, spune o mândră oșancă.

Continuarea o puteți citi în ediția tipărită din data de 7 mai.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with