Image 1
Image 2

Ministrul Bogdan Ivan se opune reorganizării institutelor de cercetare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat luni că nu se va face “nicio formă de reorganizare” a institutelor de cercetare, “din birou, din pix” fără să cunoască realităţile din cadrul acestora, menţionând că singura variantă “constantă şi clară” este identificarea unei forme de eficientizare a activităţii de cercetare, în urma unei discuţii între specialişti, oameni de ştiinţă, oameni din administraţie, sectorul privat, studenţi şi elevi.

“Nu putem să ne facem că nu vedem elefantul roz din cameră referitor la reorganizare, referitor la modul în care va arăta acea formă finală a ordonanţei austerităţii care, indirect se va atinge şi de segmentul de cercetare care în momentul de faţă este gestionat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Vreau să fie foarte clar, nu se va face nicio formă de reorganizare, din birou, din pix, fără să ştim realităţile. Singura variantă constantă şi clară va fi cea în care vom sta cu toţii la masă, cu specialiştii, cu oamenii de ştiinţă, cu oamenii din administraţie, cu sectorul privat, cu studenţii, cu elevii şi vom găsi o formă în care să eficientizăm tot ceea ce înseamnă activitatea de cercetare”, a precizat Ivan la deschiderea oficială celei de-a şasea ediţii a Şcolii de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh).

El a adăugat că în scurt timp va fi gata primul proiect “pe tot ceea ce înseamnă transfer tehnologic şi pe zona de startup-uri inovative”.

“Lucrul cel mai important, oamenii din institutele ministerului au dezvoltat lucruri cu adevărat uimitoare, dar care, din păcate, de foarte multe ori, nu au depăşit poarta institutului. Aici e adevărata provocare, cea pe care trebuie să o rezolvăm împreună şi, din acest punct de vedere, trebuie să vă spun că deja lucrăm şi, într-o săptămână, două, trebuie să fie gata primul lor proiect pe tot ceea ce înseamnă zona de transfer tehnologic şi zona de startup-uri inovative. Modelul este unul foarte simplu, e folosit în SUA (…). Modelul este unul foarte simplu, e folosit în SUA (…). Mă refer foarte clar la modul în care putem să punem privatul, institutul, cercetătorul, la aceeaşi masă, pe proiecte concrete şi fiecare dintre cei care fac parte din acel panel final, care va ajunge să poată să impacteze economia”, a subliniat ministrul.

În context, Ivan a afirmat că pentru tinerii cercetători plecaţi în străinătate şi vor să se întoarcă în România ţara noastră are un model foarte bun de cercetare, de proiecte pilot, cu granturi de peste un milion de euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with