Image 1
Image 2

POLITIC

Ministrul Fechet are o veste bună pentru românii care au sobe

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat un program de finanțare destinat înlocuirii sobelor vechi, cu randament ineficient, cu unele noi.

 

 

Potrivit ministrului, AFM (Administrația Fondului de Mediu) va aloca pentru început 500 de milioane de lei pentru acest program, iar fiecare beneficiar va primi maximum 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor existente.

 

 

 

Fechet a subliniat că din cele 7,5 milioane de gospodării din România, aproximativ 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc, inclusiv în Capitală.

 

 

 

El a evidențiat problema generată de sobele care funcționează cu lemn, subliniind că acestea contribuie la presiunea asupra fondului forestier și sunt responsabile pentru emisiile semnificative de poluanți.

 

 

 

Ministrul Mediului a precizat că problema nu este dată de tipul de încălzire, deoarece lemnul este o resursă regenerabilă folosită în multe țări, ci de randamentul scăzut al sobelor existente, care, conform discuțiilor cu specialiștii, se situează în medie la aproximativ 30%.

”Cu alte cuvinte ,30 % dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare.” a spus ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

 

 

 

 

Astfel, Fechet a anunțat un program de finanțare pentru înlocuirea acestor sobe vechi cu unele noi, care pot atinge un randament de peste 80%.

Ministrul a explicat că, în prima fază, vor fi alocate 500 de milioane de lei din bugetul AFM, iar propunerea este să se finanțeze 70% din costul unei sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei pe beneficiar. Programul se adresează inițial comunelor din cele 28 de județe ale țării, din zona montană, și este considerat un program pilot.

 

 

 

Fechet a subliniat că vor fi implicate primăriile în implementarea programului, care va funcționa într-un mod similar cu programul Rabla Local. Eligibilitatea cetățenilor va implica, printre altele, faptul că aceștia să fie cetățeni români, să aibă domiciliul în locuința pentru care solicită finanțare, să fie proprietarii respectivei locuințe și să nu aibă datorii la stat.

 

 

 

Scopul programului este de a reduce cheltuielile românilor cu încălzirea, contribuind simultan la îmbunătățirea calității aerului. Programul va fi implementat pe o platformă digitală dedicată și se va desfășura într-un spațiu online. Fechet a subliniat că această inițiativă vine în contextul creșterii prețurilor la energie din ultima perioadă.

 

 

CITEȘTE ȘI:Ministrul Mircea Fechet anunță reluarea programului

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with