Luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că într-o singură zi, vineri, sistemul a atins un maxim de 675.000 de facturi, anticipând o creștere semnificativă în săptămânile următoare, cu estimări de a atinge un milion de facturi pe zi.
Ministrul Boloș a explicat că sistemul funcționează în paralel cu cele două opțiuni: modulul de factură electronică și opțiunea tradițională de emitere a facturii cu raportare ulterioară. Raportarea trebuie făcută în termen de cinci zile de la emitere, iar în cazul unei întreruperi temporare a sistemului, termenul rămâne neschimbat. Până la data de 1 iulie, sistemul rămâne opțional, dar neraportarea în modulul e-Factura atrage sancțiuni contravenționale între 1.000 și 5.000 de lei, în funcție de dimensiunea întreprinderii.
”Funcţionăm în paralel cu cele două sisteme, respectiv Sistemul de raportare a facturilor în modulul nostru de factură electronică şi, sigur, opţiunea clasică de emitere a facturii şi apoi raportarea ei. Raportarea se face în termen de cinci zile de la emiterea facturii. Dacă se întrerupe sistemul, după ce se reia partea de factură electronică, termenul rămâne acelaşi, de cinci zile, în vederea raportării. Până la data de 1 iulie, avem regimul acesta opţional pe care l-am amintit. Neraportarea în sistemul nostru electronic în modulul e-Factura constituie contravenţie şi, după cum am mai precizat şi la sfârşitul anului trecut, pentru microîntreprinderi avem sancţiuni contravenţionale între 1.000 lei până la 2.500 lei. La întreprinderile mijlocii amenda este între 2.500 şi 5.000 lei“, a spus Boloş.
În contextul controalelor fiscale și antifraudă, ministrul Finanțelor a precizat că 2023 au fost 87.000 de inspecții efectuate, cu o valoare a constatărilor suplimentare în valoare de 11 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI:Ce trebuie să știe contribuabilii pentru a emite și prelua facturi electronice
Fii primul care comentează