Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BRUXELLES

Ministrul Odobescu a pledat pentru sprijinirea Ucrainei

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Israel și Fâșia Gaza, precum și evoluțiile din Sahel....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe din statele UE.

După reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care a avut loc la Bruxelles pe 11 decembrie 2023, ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a anunțat că principalele subiecte abordate au fost agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Israel și Fâșia Gaza, precum și evoluțiile din Sahel.

 

 

 

În contextul agresiunii a Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Luminița Odobescu a subliniat necesitatea susținerii continue a sprijinului european pentru Ucraina. Aceasta a avut un schimb de opinii cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Ministrul român a evidențiat importanța unei poziții ferme și a sprijinului financiar în cadrul Facilității Europene pentru Pace. De asemenea, a pledat pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

 

 

 

Referitor la situația din Israel și Fâșia Gaza, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța unei poziționări unite și coerente a UE într-un context regional fragil. A pledat pentru coordonarea strânsă cu partenerii cheie, inclusiv SUA, și cu țările din regiune, cu scopul de a evita escaladarea sau extinderea conflictului. Luminița Odobescu a reiterat solidaritatea cu Israel, afirmând dreptul său la autoapărare în conformitate cu dreptul internațional umanitar. De asemenea, a subliniat necesitatea asigurării asistenței umanitare în Gaza și eliberarea ostașilor fără precondiții.

 

 

 

În cadrul unui mic dejun informal cu ministrul afacerilor externe din Armenia, Ararat Mirzoyan, ministrul Odobescu a sprijinit consolidarea cooperării politice și economice UE-Armenia prin implementarea Acordului de Parteneriat Amplu și Aprofundat (CEPA). De asemenea, a încurajat continuarea procesului de mediere între Armenia și Azerbaidjan, având ca obiectiv normalizarea deplină a relațiilor dintre cele două țări.

 

 

 

Prin participarea activă la aceste întâlniri și dezbateri, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat rolul României în promovarea stabilității și cooperării în regiunea europeană și pe plan global.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Criză la frontierele Schengen: Europa se blindează în fața amenințărilor teroriste

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns