Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

EDUCAȚIE

Ministrul Raluca Turcan a anunțat că în acest an, creșele, grădinițele, școlile și liceele vor beneficia de fonduri suplimentare.

Ministrul Raluca Turcan anunță cea mai mare creștere bugetară din ultimul deceniu pentru învățământ: o majorare de 38% pentru cheltuielile salariale și de aproape 14% pentru formare, bunuri și servicii, vizând îmbunătățirea condițiilor în școli și programe mai bune pentru toți participanții la procesul educațional.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

„Astfel, la costul standard pentru cheltuieli salariale creșterea este de 38%, iar la costul pentru formare continuă, bunuri și servicii, majorarea este de aproape 14%. Vorbim de cea mai mare creștere din ultimul deceniu. Aceasta majorare înseamnă finanțare pentru condiții mai bune în școli, programe mai bune pentru copii, elevi, profesori si angajați.

 

 

O pregătire mai bună în toate unitățile de învățământ.Valorile concrete în lei :Pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 crește de la 6.834 lei, la 9.431 lei.Pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri și servicii, valoarea coeficientului 1 crește de la 570 de lei, la 649 de lei.Precizez, de asemenea, că școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza acestui cost standard pe elev. El este stabilit în fiecare an prin Hotărâre de Guvern și are două componente de bază:1.⁠ ⁠costul pentru cheltuielile cu salariile și2.⁠ ⁠costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

 

 

Astfel, statul își respectă angajamentele de creștere a salariilor profesorilor, fără să lase această povară pe bugetele locale.Reamintesc faptul că în anul 2023 salariile profesorilor au crescut în medie cu 30% la nivelul sistemului de învățământ, iar la începutul anului cu încă 20%.Să nu uităm și de investițiile fără precedent în infrastructura școlară prin PNRR, plus creșterea numărului de burse și extinderea programului «Masă sănătoasă», toate menite să îmbunătățească calitatea sistemului de învățământ din țara noastră si educația copiilor.

În plus, tot în ședința de Guvern din această săptămână, am alocat sume suplimentare din Fondul de Rezervă Bugetară atât pentru municipiul Sibiu, cât și pentru municipiul Mediaș, pentru a compensa o parte din scăderea veniturilor cauzată de transferul unor impozite și taxe de la nivel local, la nivel central. Astfel, Municipiul Sibiu a primit 11,6 milioane de lei iar Mediașul 224 de mii de lei”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with