Image 1
Image 2
Acasa

Monica Macovei este întrebată de unde ştie ce conţineau notele informative din arhiva SIPA

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dana Gîrbovan îi adresează, public, fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, o serie de întrebări referitoare la arhiva SIPA, după ce Macovei a susţinut că nu se aştepta ca un magistrat “să intre într-un joc cu informaţii nereale şi insinuări, care are scop decredibilizarea justiţiei”.

 

“A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006 (n.r. privind desfiinţarea SIPA)? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia? Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, şi data desfiinţării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat? Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2006, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioada au activat? De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?”, a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

 

Întrebările vin după ce, vineri, Monica Macovei i-a cerut public magistratului dovezi privind o declaraţie pe care Gîrbovan a făcut-o la postul public de televiziune, în care o cita pe Macovei, referitoare la fostul premier Victor Ponta şi la informaţiile pe care arhiva SIPA le-ar conţine despre acesta, notează Mediafax.
În acest context, Macovei susţinea: “Deşi trăim într-o Românie a minciunilor şi dezinformărilor, nu mă aşteptam totuşi ca un magistrat, care conduce o asociaţie a judecătorilor, să intre într-un joc cu informaţii nereale şi insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiţiei şi atacarea magistraţilor. Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credinţă.”

Arhiva SIPA a revenit în atenţia pulică după de jurnalistul Dan Andronic susţinea, într-un articol evz.ro, că documente din arhivă ar fi fost copiate în timp ce erau inventariate de comisia desemnată de Monica Macovei, formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

 

Evz a scris luni că parte din arhiva SIPA – care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor – a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS DEMISIE ÎN PNL SATU MARE

După 27 de ani în PNL, Augustin Iștoc și-a dat demisia

Nemulțumit de politica PNL, în special de noile impuneri față de micii întreprinzători dar și de relația cu conducerea PNL, Augustin Iștoc și-a dat demisia din PNL.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now