Image 1
Image 2

Moțiunea PSD ajută tabăra Orban

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Peste zece zile, la 1 septembrie, parlamentarii se reîntorc la muncă. Cei mai mulți au avut parte de o vacanță liniștită, dincolo de fruntariile țării. Cei mai activi, liderii, nucleul dur din fiecare partid, au rămas pe baricade. Știrile au curs gârlă, astfel că opinia publică a fost alimentată din plin cu tot felul de informații.

Știrea verii a fost, fără îndoială, dosarul premierului Cîțu din America. PNL și-a continuat campania, la o temperatură ce a concurat cu termometrele, cu incendiile din diverse părți ale lumii.

Dacă PNL, și o într-o anumită măsură și USR PLUS, au dominat scena politică de vară, septembrie promite să fie a opoziției. PSD a anunțat că pregătește o moțiune de cenzură pe care o va introduce în prima parte a lunii septembrie, înainte de congresul PNL din 25 septembrie.

Pe marginea acestei moțiuni introduse într-un moment crucial pentru PNL se pot face diferite speculații.

De ce acum? Pentru că PSD speră să prindă câteva voturi de la liberalii care îl susțin pe Ludovic Orban. Pentru că sunt o serie de nemulțumiri în USR PLUS și este posibil să vină câteva voturi și de la câțiva parlamentari din partidul lui Dan Barna și Dacian Cioloș.

În sfârșit, pentru că există la nivel de țară o nemulțumire aproape generală cauzată în principal de creșterile de prețuri ce se anunță după scumpirea tarifelor la energie, gaz și curent, dar mai ales la alimente.

La prima vedere sunt create toate condițiile pentru a pune sub semnul întrebării eficiența guvernului, calitatea actului de guvernare, ba chiar și onestitatea și buna credință a guvernanților.
La precedenta moțiune de cenzură s-au mobilizat toate forțele partidelor din coaliția de guvernare. Ludovic Orban s-a implicat puternic. După ce același Ludovic Orban pune sub semnul întrebării capacitatea lui Florin Cîțu de a conduce un partid ca PNL, se pune întrebarea dacă susținătorii lui Orban vor merge atât de departe încât să voteze căderea guvernului Cîțu.

Pornind de la această afirmație a lui Florin Cîțu, care depunându-și candidatura în ziua în care liberalii sărbăroresc ziua de naștere a lui Ionel Brătianu, se va folosi de acest prilej pentru a-și arăta aderența la istoria PNL. Florin Cîțu nu este la curent cu istoria PNL. El privește spre viitor.
Ajunși în acest punct, nu se poate trece cu vederea că actualul PNL este rezultatul unei fuziuni. În fapt, liberalii au pierdut competiția cu pedeliștii. În jurul lui Florin Cîțu se pare că s-a adunat nucleul dur al fostului PDL.

Dacă lucrurile stau așa, o nouă sciziune nu este exclusă. Istoria se poate repeta. PNL a suportat două fracționări, una în timpul guvernului Tăriceanu, când s-a desprins gruparea Stolojan, a doua când Tăriceanu a rupt o altă parte din partid formând ALDE.

Acesta este cel mai mare pericol care pândește PNL-ul. Dacă, așa cum s-a spus, câștigătorul ia tot, micul grup al lui Orban se poate desprinde lăsând majoritatea parlamentară în aer.

Până la urmă moțiunea de cenzură inițiată de PSD va obliga cele două părți să ajungă la o înțelegere. Lui Orban trebuie să i se propună că va rămâne președintele Camerei Deputaților, iar susținătorilor săi trebuie să li se propună că nu-și vor pierde pozițiile în partid, dar nici funcțiile publice ocupate în prezent.

Moțiunea de cenzură îl va scoate și pe președintele Iohannis din starea de contemplare a evenimentelor din PNL. De asemenea, îl va obliga să-și revizuiască atitudinea față de USR PLUS.
Este încă prea devreme pentru a prevedea toate implicațiile politice, la nivelul tuturor partidelor, un început de legislatură parlamentară începută cu o moțiune de cenzură. În orice caz, la prima vedere, moțiunea de cenzură a PSD îl ajută pe Ludovic Orban, ajută tabăra minoritară din PNL.