Image 1
Image 2

NATO - RUSIA

NATO vrea să coordoneze ajutorul cu armament pentru Ucraina

Principiul NATO era până acum că nu dorește să devină parte dintr-un conflict cu Rusia în nicio circumstanță. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dar temerile legate de revenirea lui Trump deternină o schimbare fundamentală: NATO vrea să coordoneze ajutorul armat pentru Ucraina.

 

Până acum ajutorul militar a fost coordonat de SUA. Reprezentanții a 50 de state care oferă sprijin militar Ucrainei se întâlnesc regulat la baza forțelor aeriene americane din Renania-Palatinat. Acum din cauza preocupărilor legate de întoarcerea lui  lui Donald Trunp la Casa Albă, se caută o alternativă.

 

Planurile de a aduce coordonarea ajutorului sub umbrela NATO au fost elaborate de consilierul de securitate al SUA Jake Sullivan și de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. De asemene recent au fost discutate în cercurile NATO. Schimbarea ar fi explozivă: de la atacul rusesc asupra Ucrainei, NATO a acordat o mare importanță faptului că ajutorul acordat Ucrainei este o chestiune de decizii suverane ale statelor membre individuale, inclusiv cu ucraina. și nu de un program al alianță militară.

 

Acum conducerea NATO evaluează situația diferit. Pentru că aproape toate țările NATO furnizează arme Ucrainei, conform evaluării de la sediul de la Bruxelles și multe capitale europene, dar și din perspectiva Rusiei este clar că NATO este implicat în conflict.
Devine clar pentru strategii alianței că o victorie electorală a lui Trump ar putea zgudui fundamental politica de securitate transatlantică. Conflictul ar putea continua fără nici un ajutor din partea SUA.

 

Ultimele livrări de arme din SUA au ajuns în Ucraina în decembrie. Țările est-europene urmăresc cu mare îngrijorare faptul că ajutorul cu arme a devenit o problemă politică internă în SUA. De aceea militează pentru ca NATO să coordoneze livrarea de arme.  Franța și Marea Britanie sunt de acord.

 

Stoltenberg, secretarul general NATO, declară: „Cred că Statele Unite vor continua să fie un aliat solid al NATO, indiferent de rezultatul alegerilor.Este în interesul SUA”. Partenerii Alianței și a SUA cred că NATO nu ar trebui să fie atrasă direct în războiul cu Rusia. Ei cred că o politică prudentă este absolut necesară. Cancelarul german spune: Nicio acțiune nu ar trebui să provoace nici măcar pe departe un conflict între NATO și Rusia și, prin urmare, un al treilea război mondial.

 

Citește și

Geoană: NATO condamnă ferm escaladarea atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with