
Neanderthalii nu doar că s-au hrănit ocazional cu carnea elefanților morți de pădure, ci au vânat aceste animale în Europa Centrală. Oamenii de știință au examinat mii de oase de elefant de pe situl Neumark-Nord de lângă Halle. Ei au descoperit urme tăiate pe oase, a căror distribuție, potrivit arheologilor, sugerează că animalele au fost vânate și dezmembrate sistematic în urmă cu aproximativ 125.000 de ani.
Elefantul european de pădure a trăit în Europa și vestul Asiei între 800.000 și 100.000 de ani în urmă. A atins o înălțime maximă la umăr de patru metri și a cântărit până la 13 tone. Acest lucru l-a făcut cel mai mare mamifer terestru din Pleistocen, iar dimensiunea corpului său a depășit atât mamutul lânos, cât și speciile de elefanți de astăzi găsite în Africa și Asia.
„Prima dovadă clară a vânătorii de elefanți”
Oasele examinate provin de la cel puțin 70 de elefanți de pădure; Au fost descoperite într-o mină de cărbune brun de lângă Halle în anii 1980 și 1990. După descoperirea semnelor tăiate pe rămășițe, acestea au fost acum examinate mai detaliat. Conform descoperirilor, oamenii de Neanderthal au vânat mamiferele gigantice timp de cel puțin 2.000 de ani.
„Aceasta este prima dovadă clară a vânătorii de elefanți în evoluția umană”, spune Wil Roebroeks de la Universitatea Leiden. În calitate de furnizori de carne și grăsimi, animalele și-au asigurat existența primilor oameni, potrivit autorilor publicației. Un elefant de zece tone a oferit probabil cel puțin 2.500 de porții , fiecare conținând 4.000 de kilocalorii.
Rezultatele studiului sugerează, de asemenea, că oamenii de Neanderthal au trăit împreună, cel puțin pentru o perioadă, în comunități mult mai mari decât se credea anterior. Se pare că aveau cunoștințele necesare pentru a păstra și conserva alimentele în cantități mari. Anterior se presupunea că oamenii timpurii formau grupuri de maximum 25 de indivizi.
Fii primul care comentează