Image 1
Image 2

DIETA 30 - 30 - 30

O abordare inovatoare în pierderea greutății

O abordare inovatoare în pierderea greutății
Este important să evaluăm dacă acest plan alimentar se potrivește nevoilor noastre individuale
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În era în care trendurile în materie de dietă și sănătate se schimbă rapid, apare o nouă senzație: dieta 30-30-30, care a captat atenția pe TikTok și în mediul online în general. Dar ce presupune această dietă și de ce a devenit atât de populară?

Dieta 30-30-30, așa cum este promovată de nutriționistul Gary Brecka, este o adaptare a unei teorii mai vechi și pretinde că aduce o abordare inovatoare în pierderea în greutate. Nu este doar despre un plan strict de alimentație, ci mai degrabă despre adoptarea unui nou stil de viață.

Esenta acestei diete constă în consumul a 30 de grame de proteine în primele 30 de minute de la trezire, urmate de 30 de minute de activitate fizică ușoară. Consumul ridicat de proteine la micul dejun este susținut de mulți specialiști, deoarece poate ajuta la reducerea aportului caloric pe parcursul zilei și poate oferi o senzație de sațietate mai îndelungată.

Conceptul este simplu, iar mulți susțin că dieta 30-30-30 poate avea efecte remarcabile în pierderea în greutate pe termen lung. Prin combinarea consumului de proteine sănătoase și a exercițiilor fizice ușoare dimineața devine un mod eficient de a începe ziua.

Totuși, există și voci critice care pun la îndoială eficacitatea acestei diete în cazul tuturor oamenilor. Un program matinal aglomerat sau dificultatea în a consuma alimente imediat după trezire pot fi obstacole majore. De asemenea, lipsa unui plan detaliat pentru restul zilei poate fi un dezavantaj pentru mulți.

În concluzie, dieta 30-30-30 poate fi eficientă pentru unii, dar nu este potrivită pentru toți. Este important să ne adaptăm stilul de viață și să ținem cont de nevoile individuale atunci când alegem o dietă sau un plan de sănătate.

Ce înseamnă 30 g proteine
30 g de proteine înseamnă…

… 5 lingurițe de unt de arahide
… 5 ouă fierte bine
… 6 felii de brânză
… 100 g de ton
… 150 g de creveți
… 150 g de migdale crude
… 150 g de piept de pui
… 200 g de tofu
… 250 g de bulgărași de brânză
… 300 g de iaurt grecesc
… 350 g de linte fiartă
… 500 g de mazăre

Când nu funcționează dieta 30-30-30
Acum că ai aflat ce este dieta 30-30-30 și în ce constă nu-ți rămâne decât să-ți planifici meniu și programul în funcție de propriile necesități. Totuși, Sophie Medlin crede că există și anumite piedici în realizarea acestui plan. Una dintre acestea ar putea fi rutina zilnică aglomerată a fiecăruia dintre noi.

Un alt motiv pentru care ce este dieta 30-30-30 pentru mulți nu poate fi la fel pentru toți constă în faptul că nu oferă niciun model de plan alimentar sau de exerciții pentru restul zilei. Degeaba respecți cu strictețe regulile rutinei matinale dacă, în restul zilei, consumi alimente nesănătoase, ultraprocesate, pline de aditivi și ești sedentar. E clar că nu ai cum să slăbești mâncând un mic dejun proteic și făcând puțină mișcare dimineața, dacă, apoi, ronțăi toată ziua numai fast-food și dulciuri și stai pe un scaun sau pe canapea.

Cui nu i se potrivește
În plus, nu fiecare organism reacționează la fel. Nu oricine poate suporta un mic dejun greu, hiperproteic, la primele ore ale dimineții. Așadar, pentru cei care nu sunt foarte activi în general în prima jumătate a zilei, acest tip de abordare e posibil să nu funcționeze.

Pe de altă parte, Natalie Burrows consideră că „din cauza ciclului circadian de somn și veghe, majoritatea oamenilor nu se simt în stare să consume alimente în primele 30 de minute de la trezire. Și asta pentru că melatonina, hormonul somnului, este încă prezentă în organism în primele 30-90 minute după trezire’. Drept urmare, hrănirea în acest interval ar putea crea neplăceri.

Exercițiul fizic și mișcarea în general ar trebui incluse în rutina zilnică indiferent de vârstă sau de ora din zi. Experții ar recomanda mai degrabă mișcarea înainte de micul-dejun, pentru a se regla pofta de mâncare în timpul dimineții. Și asta pentru că, după efort, apetitul alimentar crește. Iar fibrele nu ar trebui excluse din meniu, dacă se dorește menținerea sănătății optime a tractului digestiv.

Dieta 30-30-30 nu a fost studiată riguros. Chiar și fără cercetare, abordarea vine cu câteva dezavantaje evidente. Preocupările sunt mai mult asociate cu obsesia internetului pentru rigorile dietei, care tind să includă reguli stricte și rigiditate. Este important să luăm în calcul și faptul că cei care fac sport după-amiaza sau cei care prefereă proteinele după micul dejun (și există unele dovezi în spatele acestui obicei) vor beneficia și ei de un stil de viață sănătos.

În ciuda valului de simpatie creat în jurul a ceea ce este dieta 30-30-30, ar trebui să se țină cont mai mult de starea de sănătate pe termen lung. Orice dietă care nu se transformă într-un stil de viață acceptat pe termen lung nu poate fi eficientă. Și, în timp, poate crea prejudicii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with