Image 1
Image 2

O icoană de pe Muntele Athos a ajuns la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un impresionant număr de credincioşi sătmăreni au dat curs invitaţiei de a participa duminică după amiază la momentul aşezării icoanei Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina în Catedrala Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare.

Icoana este un dar nepreţuit pe care catedrala l-a primit din partea Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, prin grija şi jertfelnicia unor persoane deosebite, pelerini la Sfântul Munte.

Întâmpinarea icoanei s-a făcut în dangătul clopotelor şi sunet de toacă în curtea Catedralei, duminică după amiază de la ora 16,45. Apoi, icoana a fost purtată în procesiune prin înconjurarea bisericii de  către credincioşi în frunte cu cei trei preoţi slujitori ai catedralei, părintele paroh dr. Cristian Boloş, pr. Radu Şimonca şi pr. Vasile Orăşteanu.

După aşezarea icoanei la locul ei special pregătit în faţa Sfântului Altar, preoţii slujitori au săvârşit Vecernia, împreunată cu Litia, şi Taina Sfântului Maslu.

”Având în vedere situaţia grea în care ne găsim, avem încredere deplină că Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Nectarie Tămăduitorul, ne va izbăvi de această încercare, ajutându-ne să ieşim învingători, rămânând statornici în dreapta credinţă”, a spus pr. dr. Cristian Boloş, parohul catedralei.

  De bună seamă icoana sfântului Nectarie va fi de-acum înainte liman izbăvitor pentru sătmăreni alături de icoana Maicii Domnului Pantanassa, ambele fiind replici ale icoanelor făcătoare de minuni din Sfântul Munte Athos. Sfântul Nectarie Taumaturgul a fost un mare trăitor al secolului XX care s-a pus în slujba celor săraci şi bolnavi. Datorită smereniei sale şi a rugăciunii stăruitoare, fericitul Nectarie se învrednicise cu darul facerii de minuni. Astfel, prin rugăciunile sfântului, cei bolnavi se vindecau. A trecut la cele veşnice la 8 noiembrie 1920. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaşte au fost aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, spre cinstire, iar în anul 1961 a fost trecut în rândul Sfinţilor, cu zi de prăznuire la 9 noiembrie.

  Părticele din moaştele sfântului se află spre închinare şi la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, de la Cap Pod Golescu din Satu Mare, iar Biserica Ortodoxă din Cioncheşti îl are drept ocrotitor pe acest sfânt grabnic ajutător  „izvor bogat de tămăduiri” după cum spune troparul ce îi este închinat.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with

SLUJBA ARHIEREASCĂ

Episcopul Timotei vine la Satu Mare de praznicul Sf. Mihail și Gavril

De sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, miercuri, 8 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, va sluji la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Satu Mare, cu ocazia hramului, anunță Biroul de presă al eparhiei.