Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ce înseamnă destructurarea unui sistem? Cu siguranță cea mai radicală declarație a lui Victor Ponta este cea referitoare la lichidarea regimului Băsescu. Este o idee cu tentă revoluționară. De altfel apare pentru prima oară într-un document oficial al PSD termenul de dictator. Poate că ar trebui să punem aceste declarații în contextul anului electoral în care tocmai am intrat. Poate că ar trebui să ținem seama și de procesul lui Adrian Năstase, pierdut în fața unor judecători despre care se crede că ar fi sub controlul lui Traian Băsescu.

În general, căderea unui regim implică existența unui dictator care trebuie înlăturat. Că Traian Băsescu ar fi dictator este o idee năstrușnică. Argumentul este simplu: când îl numești pe un șef de stat dictator și nu ești arestat  imediat înseamnă că nu ai de-a face cu un regim dictatorial. De asemenea, despre ce fel de dictator vorbim atâta vreme cât toată mass media îl face bucățele zi de zi. Inclusiv presa favorabilă preia toate mizeriile care se spun despre el.

Este clar că nu trăim într-un regim totalitar. Dar mai complicată este problema existenței unui sistem pus în funcțiune de Traian Băsescu. Despre un asemenea mecanism, că îi spunem sistem, strategie, mod de lucru etc. se poate vorbi. Nu doar în cazul unui președinte, ci a fiecărui șef de instituție, șef de partid, primar, patron etc. etc.

Ca să existe ca atare, fiecare putere trebuie să se consolideze. Degeaba câștigă cineva o poziție socială, fie el președinte, primar, ministru, dacă nu-și construiește un sistem de control nu este altceva decât o marionetă.  Un sistem de control se construiește din oameni. Despre președintele Băsescu se poate spune orice, dar este exclus să spui că nu se pricepe la oameni. Instinctul lui de animal politic se bazează pe capacitatea de a mirosi și a cântări oamenii.

Instinctul politic presupune și cunoașterea capacității de acțiune a fiecărei instituții. Traian Băsescu a intuit că Justiția, mai precis departamentul său penal, este una din cheile exercitării și păstrării puterii. Prerogativele constituționale au fost darnice. A nu se uita că vechea Constituție a fost făcută pentru Ion Iliescu. Serviciile speciale, numirea magistraților, controlul asupra serviciilor speciale, fac din președintele României, oricine ar fi acesta, cel mai puternic om din țară. Adevărata schimbare a “sistemului” implică dispariția acelor prerogative care permit oricărui președinte să facă exact ceea ce i se reproșează lui Băsescu că face.

Atâta vreme cât nu s-a modificat Constituția declarații de felul celor lansate de Victor Ponta se înscriu în ceea ce am putea numi foarte simplu demagogie, populism. Să înțelegem că destructurarea sistemului care îl face pe primul ministru să-l numească dictator pe președinte se va face prin înlocuirea lui cu Crin Antonescu? Cum va fi distrus regimul Băsescu înainte de alegeri?

Deocamdată Victor Ponta nu ne explică. Premierul a invocat un regim dictatorial, dar nu a intrat în amănunte. În schimb a primit o neașteptată lovitură din partea lui Ion Iliescu. Fostul președinte l-a apostrofat pe Victor Ponta pentru declarațiile sale. Lucrurile, iată, iau o întorsătură neașteptată. Se pare că nici bătrânului lup comunist nu-i mai sunt pe plac revoluțiile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

O carte-avertisment

Asculta acest articol Jurnalele oamenilor politici, precum şi ale unor personaje din anturajul lor, sunt veritabile arhive istorice.  Genul literar,