Image 1
Image 2

STUDIU REVOLUȚIONAR

O nouă lege a naturii propusă de oameni de știință extinde principiile evoluției

Dacă te-ai gândit vreodată că evoluția este doar o chestiune de biologie, pregătește-te pentru o schimbare seismică în modul în care vedem universul.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

WASHINGTON 16 octombrie 2023 – Într-un studiu revoluționar, un grup de nouă cercetători și filozofi au introdus o nouă lege a naturii care vede evoluția, așa cum a fost enunțată de Charles Darwin, ca un fenomen mult mai vast care se manifestă în atomi, minerale, atmosfere planetare și chiar în stele.

 

Un nou mod de a vedea evoluția

 

Potrivit unui studiu publicat în numărul 120(43) al revistei americane Proceedings of the National Academy of Sciences, această nouă perspectivă intitulată „Legea creșterii informațiilor funcționale”, argumentează că evoluția nu este limitată la ființele vii. Sistemele complexe, fie ele biologice sau non-biologice, tind să crească în diversitate și complexitate, evoluând datorită selecției de funcții utile. Autorii studiului sunt: Michael L. Wong, Carol E. Cleland, Daniel Arend Jr., Stuart Bartlett, H. James Cleaves II, Heather Demarest, Anirudh Prabhu, Jonathan I. Lunine, Robert M. Hazen.

 

Cercetătorii propun ipoteza unei „legi lipsă”, sugerând că există un set de reguli neexplorate care guvernează comportamentul sistemelor complexe în evoluție din univers. Această dezvoltare ar putea transforma felul în care înțelegem legile fundamentale ale naturii. Studiul ne amintește că, deși avem legi fizice care descriu multe dintre fenomenele naturale macroscopice, precum legile mișcării, gravitației și electromagnetismului, acestea nu par să capteze în totalitate complexitatea și evoluția universului nostru.

 

Potrivit studiului, există trei surse universale de selecție: persistența statică, persistența dinamică și generarea de noutăți. Cercetătorii au reușit să identifice o „lege a creșterii informațiilor funcționale”. Conform acestei legi, un sistem va evolua dacă multe configurații diferite ale sistemului sunt supuse selecției pentru una sau mai multe funcții.

 

Punere în context: Legile lui Newton

 

În istoria științei, au existat momente de cotitură care au schimbat modul în care înțelegem universul. Unul dintre aceste momente a fost când Isaac Newton a introdus legile mișcării și gravitației universale. Aceste legi au oferit o bază solidă pentru a înțelege mișcarea corpurilor cerești și a obiectelor pe Pământ, și au fost fundamentale în dezvoltarea științei moderne.

 

Cu toate acestea, legile lui Newton, în timp ce sunt precis formulate pentru multe fenomene, au avut limitări. Ele nu pot explica fenomenele la nivelul atomic sau subatomic. Acesta este domeniul mecanicii cuantice și al relativității.

 

Este important să ne amintim că știința este un proces în evoluție. Așa cum legile lui Newton au fost completate de teoria relativității și mecanica cuantică, „Legea creșterii informațiilor funcționale” ar putea oferi un cadru pentru a înțelege mai multe despre evoluția și complexitatea universului în care trăim.

 

Legea lui Darwin și evoluția vieții pe Pământ

 

Charles Darwin, prin teoria sa revoluționară a evoluției prin selecție naturală, a oferit o explicație pentru diversitatea și complexitatea vieții pe Pământ. La baza acestei teorii stă ideea că indivizii care posedă trăsături avantajoase au o șansă mai mare de a supraviețui și de a se reproduce. Cu timpul, aceste trăsături devin predominante în populație, conducând la evoluția speciilor.

 

Ce este interesant în noua „Lege a creșterii informațiilor funcționale” este ipoteza că principiile fundamentale ale evoluției nu sunt limitate doar la organisme vii. Această lege sugerează că sisteme complexe, fie ele biologice sau non-biologice, tind să evolueze prin selecția funcțiilor utile. Prin urmare, aceasta extinde viziunea tradițională a evoluției, arătând că evoluția, așa cum a fost definită de Darwin, este doar o ramură a unui proces mult mai vast și care este omniprezent în univers.

 

În această lumină, Darwinismul poate fi văzut nu numai ca o teorie despre originile și evoluția vieții, ci și ca o primă înțelegere a modului în care funcționează evoluția la nivelul universului, de la atomi la stele și la galaxii. Explorând misterul profund al universului, autorii studiului se aventurează în identificarea forțelor care generează structuri ordonate și sisteme complexe, a căror existență transcende legile naturii cunoscute până acum. Conceptul de selecție ar putea deține cheia înțelegerii acestui fenomen fascinant și a modului în care aceste forțe evolutive modelează funcționarea universului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with