Image 1
Image 2

O problemă naţională: drogurile şi tinerii

Nicio zi fără accidente mortale, fără drogaţi, fără crime, fără violenţe de o cruzime rar întâlnită. Greu de ţinut pasul cu infracţiunile pe bandă rulantă, ziua şi noaptea, în toate colţurile ţării, în marile oraşe, dar şi în micile localităţi recunoscute pentru liniştea care domnea în ele.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ce-i de făcut? Nu face faţă poliţia? Sau de vină sunt cicrumstanţele, crizele de tot felul, sistemul care nu funcţionează, sărăcia, disperarea, lipsa de educaţie etc. etc. Cauzele sunt multiple.

S-au adunat în timp prea multe probleme pentru a putea fi rezolvate într-un sezon, printr-o campanie mai mult politică decât pragmatică, la obiect. Pensionarea anticipată a personalului din Poliţie la sub 50 de ani, îşi arată consecinţele. Dotarea, salarizarea poate fi alt motiv. În sfârşit, din câte s-a putut vedea până acum, reforma propusă de Marcel Ciolacu atinge doar razant problema reformării instituţiilor responsabile cu asigurarea siguranţei cetăţenilor.

Dar oare este vorba doar de carenţe ale acestor instituţii sau este vorba pur şi despre educaţie, despre cultură, despre civilizaţie?

Una dintre cauze trebuie căutată în multele festivaluri de muzică, gen UNTOLD, organizate în aproape toate localităţile, cu precădere în oraşele mari. Ce ocazie mai bună pentru comercianţii de droguri decât spectacolele în pieţe? Unde-i înghesuială şi întuneric se pot vinde pliculeţe cu cel mai mic risc posibil.

Cum apare un focar de pestă porcină imediat se închid toate târgurile. Au apărut o mulţime de cazuri cu drogaţi, dar nu se anulează niciun spectacol nocturn, majoritatea dintre acestea pe bani publici.
Ştie toată lumea că spectacolele sunt o componentă majoră a campaniilor electorale. Emil Boc îşi asigură un nou mandat pentru că permite, şi finanţează, spectacole grandioase dedicate tinerilor pentru zecii de mii de persoane. Campaniile electorale, în care practic s-a intrat, va înteţi consumul de substanţe interzise.

Cum altfel să atragi tinerii la vot decât prin organizarea de evenimente dedicate tinerei generaţii?
Concomitent cu discuţiile despre reforma fiscală, restructurarea sistemului public, reducerea birocraţiei, guvernul se va afla în faţa unei crize şi mai teribile, a consumului excesiv de substanţe interzise.

În ritmul în care creşte apetitul pentru stări halucinogene, în curând praful roz va pătrunde în instituţiile statului. Prafurile urmează calea banilor. Aşa cum se arăta într-un raport Europol, despre care scriam în urmă cu vreo 10 zile, două sunt cauzele care au condus la creşterea consumului de cocaină în Europa: puterea de cumpărare crescută şi ieftinirea la vânzarea stradală cu 40%. De remarcat că drogurile fiind interzise nu sunt purtătoare de TVA, accize, impozite şi alte taxe.

Probabil după ce va trece nebunia reformei, guvernul se va ocupa mai îndeaproape de această problemă socială, ce riscă să devină o problemă naţională. Preşedintele Iohannis a dedicat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării acestui fenomen, dar măsurile concrete întârzie să apară.

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.