Image 1
Image 2

Sunt posibile parteneriate între AUR și Alianța Dreapta Unită la locale?

Dat fiind contextul în care începe perioada electorală, 12 martie, pentru alegerile din 9 iunie, partidele sunt obligate să lase ifosele ideologice și să mizeze pe pragmatismul politic.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La urma urmei politica este arta compromisului.  Secretul succesului este la îndemâna fiecărei formațiuni intrate în cursă: disciplina și alianțele strategice.

Deocamdată această condiție nu este îndeplinită decât de un singur jucător electoral: UDMR. Liderii comunităților maghiare par a fi rezolvat problema candidaților la locale pentru mandate în șir.

Singura îngrijorare majoră rămâne mobilizarea alegătorilor. 90% din populația maghiară  care se prezintă la urne votează UDMR, declara recent Kelemen Hunor.

În ciuda aparențelor, și în rândul populației maghiare absenteismul este destul de ridicat. Dacă prezența la vot între populația majoritară și minoritară maghiară se echilibrează, riscul ca UDMR să nu intre în parlamentul european poate fi luat în calcul.

Scopul comasării alegerilor este creșterea prezenței la alegerile europarlamentare. Din acest motiv UDMR a declarat deja că nu va vota ordonanța de comasare a alegerilor locale cu europarlamentarele.

Contextul economic general, frământările politice datorită proliferării partidelor extremiste, obligă partidele tradiționale să ia măsuri excepționale.

Tocmai datorită acestei situații interne și externe au determinat două partide ca PNL și PSD să recurgă la o măsură radicală: candidați comuni pentru câștigarea funcțiilor de primari și președinți de consilii județene în județele și localitățile în care nici PSD, nici PNL nu pot câștiga  alegerile separat.

Bucureștiul este piatra de încercare. Ambiția unor persoane precum Gabriela Firea ignoră logica politică în interes strict personal, Dacă nu câștig eu, zice un politician ca Firea, atunci să nu câștige nici partidul meu.

Astfel de persoane marginalizate se aruncă în luptă ca să ia din voturile propriului partid, datorită căruia a ajuns pe o funcție.

Chiar dacă PSD și PNL vor avea un candidat comun la București, dacă Firea și Piedone își depun candidaturile câștigă alegerile Nicușor Dan, candidatul susținut de Alianța Dreapta Unită. Poate și de AUR, se zvonește.

O situație similară se regăsește și la Satu Mare.  Cum Adrian Cozma se prezintă drept candidat al PNL la consiliului județean, iar  PSD și primarii PSD nu-l acceptă, se înțelege că pierde cursa sută la sută.

Consecințele? Dată fiind relația foarte proastă a lui Adrian Cozma cu UDMR, majoritățile în consiliul județean și consiliul municipal Satu Mare, se vor constitui cu PSD și astfel PNL se abonează la o opoziție locală de încă patru ani.

Deja se vorbește că o parte din primarii PNL, mai pragmatici, este posibil să nu-l voteze pe Adrian Cozma. Posibil să treacă la PSD sau să adopte o poziție pasivă în campania pentru președinția consiliului județean.

O altă consecință:  repetarea scenariului de după alegerile din 2020, cu Adrian Albu. Fostul președinte al organizației județene PNL și-a terminat cariera politică datorită unui calcul prost.

Procedând la fel, cariera politică a deputatului Adrian Cozma se va termina la fel. Odată cu plecarea președintelui unei organizații județene cade întreaga structură de conducere.

La primăria Satu Mare situația este ușor diferită. În cazul în care PSD și PNL au un candidat comun șansele de victorie  ale candidatului UDMR- Forumul German sunt relativ echilibrate cu șansele candidatului PSD-PNL.

Fiecare tabără trebuie să caute soluții pentru a-și asigura victoria.  Dacă va exista un candidat unic  PSD-PNL, acesta  va căuta aliați. Poate negocia cu AUR  și Alianța Dreapta Unită să nu-și desemneze candidați la primăria Satu Mare, în schimbul unor funcții.

Ca o contramăsură, candidatul UDMR va încuraja înscrierea în cursă a cât mai mulți candidați propuși de partide, dar și independenți, din zona electoratului român.

Fiecare vot va conta. Cu cât bătălia electorală va fi mai  zgomotoasă, mai tensionată, cu atât va fi mai mare prezența la dublele alegeri din 9 iunie.

Dacă PNL și PSD negociază la vedere, să nu ne imaginăm că alte partide bine cotate în sondaje, respectiv AUR și Alianța Dreapta Unită, stau liniștite.

Dacă pentru PSD și PNL politica este arta compromisului de ce să nu fie și pentru USR și AUR? Conceptul de “perioadă electorală” este relativ nou. Această perioadă începe în 12 martie. Deși oficial campania electorală durează 30 de zile, în realitate întregul an 2024 este unul electoral.

Creșterea în sondaje atât a partidului AUR cât și a Alianței Dreapta Unită reprezintă un real pericol mai ales pentru primarii de comune pesediști sau liberali.

Mergând pe un pragmatism politic dincolo de ideologii, AUR și Alianța Dreapta Unită  este de așteptat să facă front comun împotriva primarilor PSD și PNL.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Bugetul sub povara bugetarilor

Asculta acest articol Este o realitate indubitabilă: în România numai bugetarii pot pune presiune pe guvern, numai protestele şi grevele