Image 1
Image 2

O va revoca Iohannis pe şefa DNA?

Marţi, 5 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a făcut prima declaraţie despre decizia CCR privind revocarea şefei DNA. Şeful statului a declarat că aşteaptă motivarea CCR, afirmând însă că procurorii nu trebuie să fie ”controlaţi politic” şi că aceştia sunt sub autoritatea, nu în subordinea ministrului Justiţiei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marţi, 5 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a făcut prima declaraţie despre decizia CCR privind revocarea şefei DNA. Şeful statului a declarat că aşteaptă motivarea CCR, afirmând însă că procurorii nu trebuie să fie ”controlaţi politic” şi că aceştia sunt sub autoritatea, nu în subordinea ministrului Justiţiei.

Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă, la momentul acesta, pot să vă spun două-trei lucruri care ţin, evident, de această temă. Această decizie a Curţii aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului şef DNA. În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins şi voi acţiona în consecinţă. Evident că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, ori ce am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independenţa procurilor, pentru a garanta, în definitiv, o justiţie independentă.”, a declarat Klaus Iohannis.

El a recunoscut că în Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţie, însă şeful statului este de părere că ministru ar trebui să-şi folosească autoritatea pentru a apăra independenţa procurorilor. 

Este foarte adevărat, în Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. E, eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate, ministrul Justiţiei, pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori, în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor, în niciun caz, repet, în absolut niciun caz, autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci oricine şi orice ar spune, nu îi poate plasa pe procurori în subordinea unui politician.”, a adăugat preşedintele.

Cu privire la organizarea unui referendum, preşedintele Iohanis a spus<” Este, sigur, o discuţie care se poate purta dacă se impune sau nu un referendum, însă aici apar anumite riscuri. O decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al construcţiei statului, dar în domeniu, cum tocmai am spus, statul are o abordare foarte clară de mai bine de zece ani încoace şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat în justiţia românească şi nu cred că trebuie supusă acum această chestiune unei consultări populare. Dar, sigur, vedem, din păcate, că sunt tot mai mulţi politicieni care pun oarecum sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenţei justiţiei şi, dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe temă”, a adaugat Klaus Iohannis.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=318]

1 comentariu

  1. Eu zic sa n-o revoce si sa se treaca la suspendarea presedintelui. Sa vedem daca va mai contunua mandatul ( Eu nu cred…., Iohanescu va pica si va lua adio de la inca o casa care i s-ar cuveni la sfarsitul unui mandat intreg !)

Lasă un răspuns

Connect with