Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În momentul în care PNL a votat Codul Fiscal a făcut mai mult decât să se muleze pe așteptările opiniei publice.  Parlamentarii liberali au arătat că o economie nu trebuie pedepsită de dragul luptei politice. Totuși, președintele a refuzat să promulge legea. S-a bazat pe avertismentele guvernatorului Mugur Isărescu. Dar BNR nu are atribuții în acest sens. Consiliul Fiscal, un organism care are sarcina de a analiza deciziile de ordin economic ale guvernului, nu a avut obiecțiuni majore în prima fază.

Acum atrage atenția că majorările galopante de salarii sunt un veritabil pericol pentru economie. Lucrurile, după cum se vede, sunt amestecate. Pe de o parte se propun scăderi substanțiale de taxe, pe de altă parte se majorează salariile. Se întâmplă prea multe într-o unitate scurtă de timp. De parcă ar fi pus mâna pe o comoară, guvernul dă cu amândouă mâinile. Pe plan local, consiliile județene nu se lasă mai prejos. Adevăratul pericol nu vine de la Codul Fiscal, ci de la Legea salarizării.

Președintele Iohannis a întors Codul Fiscal în Parlament, fără să fi avut o consultare cu PNL. Cel puțin așa rezultă din declarațiile unui vicepreședinte PNL. Ludovic Orban spune răspicat că nu este de acord cu președintele în această chestiune. Opinia lui este că președintele pedepsește economia pentru a demonstra că Guvernul PSD este incapabil. Așadar, dacă respectivul Cod Fiscal ar fi fost propus de PNL și România ar avea un Guvern PNL, acest Cod ar fi foarte bun. Și-ar schimba părerea și guvernatorul BNR.

La prima vedere pare o aberație. În realitate, guvernele de dreapta sunt mai reținute în cheltuirea banilor pe protecția socială. Aceasta este diferența majoră dintre cele două mari partide. PSD, pe ultimul an al mandatului, își pregătește terenul pentru alegeri. Socoteala este simplă: dacă scazi cea mai mare taxă, TVA-ul, și dacă majorezi salariile, ai șanse mai mari de a obține mai multe voturi. Dacă nu câștigi alegerile, iarăși ai de câștigat. PSD, în caz că pierde, le lasă viitorilor guvernanți o vistierie aproape goală, le lasă un aparat bugetar umflat, cu salarii majorate. Pe care trebuie să le plătești sau să le tai cu 25%, așa cum a făcut PDL. Sau să faci disponibilizări. PSD vrea să aducă PNL-ul în situația în care a fost PDL în luna mai 2010.

Acestor măsuri populiste nu ai cum să i te opui. Cât de rău ar suna pentru PNL să declare că este împotriva majorării salariilor. Este sinucidere curată. Din acest punct de vedere, PSD joacă perfid. Pare dispus să sacrifice viitorul pentru o mână de voturi în plus. Dacă își duce mandatul la capăt, Victor Ponta va avea în spate aproape cinci ani vechime în funcția de prim ministru. Ar fi o tragedie dacă partidul său ar intra în opoziție mandatul următor?

Tensiunea de pe scena politică i se datorează în bună parte președintelui Iohannis. Nici el nu respectă alternanța la guvernare.  El tulbură mersul firesc punând presiune pe Victor Ponta să demisioneze. A găsit un motiv plauzibil după anchetele DNA. Nici acest lucru nu era firesc, faptele premierului fiind de dinaintea preluării mandatului. O fi Justiția independentă, dar este un lucru recunoscut că se mulează pe opiniile politice. Puterile în stat în realitate nu sunt separate, ci împărțite. În funcție de politica momentului.

Președintele Iohannis respingând Codul Fiscal a generat o dezbatere. Ar fi fost normală, dacă nu ar fi acceptat triplarea propriului salariu. Guvernul i-a întins o capcană. În care a căzut cu foarte mare ușurință. Dacă susține o politică prudențială, promovată de BNR, ar fi trebuit să refuze din start majorarea salariilor demnitarilor. Nu a făcut-o. Mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întoarce împotriva lui. În această vară, de-a dreptul fiscalizată, președintele și-a anulat dreptul moral de a-și spune părerea atâta vreme cât el a beneficiat deja de triplarea salariului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Teoria conspirației

Asculta acest articol După atâta amar de experiență în politică este greu de crezut că Traian Băsescu mai crede în