Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O vară mai fierbinte pentru PSD decât pentru PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă în timpul premierului Nicolae Ciucă se spunea guvernul  PNL-PSD, odată cu rotativa mai degrabă se poate spune guvernul PSD. Prestaţia lui Marcel Ciolacu este mult mai accentuată, noul premier are o prezenţă mult mai vizibilă.
Este adevărat că şi problemele din ţară sunt mult mai presante. Marcel Ciolacu şi-a trecut în agendă, în timp ce se pregătea pentru rotativă, o serie de priorităţi.

Preşedintele PSD a fost propriu-zis într-o mini-campanie electorală. Acum acele promisiuni se răzbună. 
Nu este atât de simplu să ieftineşti 14 alimente în câteva zile. Nu este deloc simplu să elimini o serie de facilităţi. Este adevărat că nu primul ministru a lansat ideea eliminării facilităţilor de care se bucură IT, Construcţiile, Agricultura. Gafa a făcut-o ministrul Marcel Boloş, dar ponoasele le trage guvernul în întregul său, şi Marcel Ciolacu, aproape în nume personal.

Neavând funcţia de prim-ministru s-ar părea că PNL se descurcă mai bine. Înregistrează un prim succes notabil reuşind să-şi impună voinţa în faţa PSD-ului la numirea unui secretar general al guvernului. Mircea Abrudean, omul PNL, va pregăti mapa pentru şedinţele de guvern.

Acelaşi secretar general al Guvernului va controla marea agenţie de monitorizare şi de evaluare, şi până la urmă va deţine controlul, să zicem informal, asupra tuturor regiilor cu capital de stat. Pentru asta s-a bătut PNL. Şi iată că a câştigat.
Un rol important l-a avut Rareş Bogdan. Clujul lui Emil Boc are un om important în guvern, care stă în preajma, în antecamera primului ministru. 

Marcel Ciolacu s-a opus, spunând că nu este compatibil cu  Mircea Abrudean, dar până la urmă a cedat. Pentru PSD vara va fi mai fierbinte decât pentru PNL. 

După ce se vor rezolva  sau vor fi uitate problemele ce par acum urgente, pensii, salarii, facilităţi, deficite, inflaţie, preţuri,  liderii politici se vor putea ocupa şi de propriile lor partide. 
Apropierea anului electoral 2024 prinde nepregătite ambele partide de guvernare. În timp ce AUR umblă cu caravana sanitară galben-aurie prin ţară, un mod subtil de a fenta startul campaniei electorale, PSD şi PNL nu ştiu nici măcar cine vor fi candidaţii lor prezidenţiali.

Dacă Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu devin adversari la prezidenţiale se duce de râpă coaliţia. Din doi nu poate câştiga decât unul. Un viitor preşedinte ales pe lista PSD sau PNL reia vechiul ciclu, renaşte vechea adversitate dintre dreapta şi stânga, între PNL şi PSD.
Elementul unificator ar putea fi un candidat prezidenţial comun. Două personalităţi se profilează la orizont< Mircea Geoană şi Eduard Hellvig.

Unul secretar general adjunct NATO, al doilea fost director SRI care a demisionat după opt ani de mandat. Şi unul şi altul, deşi de multă vreme persoane publice, au reuşit să se păstreze curaţi, dincolo de acuzaţiile obişnuite în cazul politicienilor. 

Cei care  au urmărit presa ultimelor luni au observat că Mircea Geoană a lansat în spaţiul public opinii personale despre diverse evenimente, despre ce ar trebui să facă România şi nu face. Eduard Hellvig a reuşit să cureţe imaginea unui SRI care s-a amestecat în probleme care nu erau de competenţa lui, în cadrul tandemului de tristă amintire DNA-SRI. 

Toate partidele au nevoie de candidaţi prezidenţiali cu o puternică personalitate. Ultimul val de politicieni a scăzut nivelul vieţii politice. Vorba lui Vasile Blaga, stăm de vorbă cu foştii şoferi ai liderilor PSD. Dreptate au avut şi social democraţii făcându-i pe liderii PNL ospătari. 

Atâta vreme cât partidele nu vor face o evaluare, ca la şcoala generală, clasa politică, politicienii din prima linie, luaţi ca grup, nu vor lua nici măcar bac-ul. 
PNL, aflat într-o poziţie de semi-opoziţie, are mai mult timp să se ocupe de îmbunătăţirea imaginii proprii. În schimb PSD mai are de aşteptat până la ordinul pe care urmează să-l dea Marcel Ciolacu. 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Spre o nouă demagogie

Asculta acest articol Uneori, oamenii mici fac o istorie mare. Ne limităm să dăm exemplul lui Nicolae Ceaușescu. Un personaj