Image 1
Image 2

IFPLUSALEGERI ÎN SERBIA

Opoziția, condusă de românca Merinka Tepic, contestă victoria președintelui pro-rus Vucic la alegerile din Serbia

Alegerile anticipate de duminică din Serbia au fost organizate în „condiții nedrepte”, cu mai multe nereguli, au declarat luni observatorii internaționali. Oponenții președintelui populist Aleksandar Vucic au ieșit în stradă susținând că votul a fost fraudat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Belgrad, anunță agenția de presă AP, câteva mii de oameni s-au adunat în fața sediului comisiei electorale de stat, scandând „hoți”, în timp ce liderii opoziției au depus plângeri oficiale, susținând fraudă la alegerile orașului.

 

„Avem sute și sute de plângeri”, a spus liderul opoziției Marinika Tepic. Aflată în greva foamei, Marinika, româncă din Serbia, și alți câțiva politicieni din opoziție protestează în clădirea care este sediul comisiei electorale de stat. „Vom rămâne aici o vreme.”
Protestatarii au rupt gardul care înconjura clădirea și o tânără a încercat să ia cu asalt intrarea. Protestatarii au aruncat cu ouă, cu roșii și suluri de hârtie igienică în clădirea Partidului Progresist Sârb, aflat la guvernare.

 

 

Președintele sârb a apărut luni seară la televiziunea de stat RTS, afirmând că „alegerile au fost corecte” și că a vrut „să spună oamenilor să nu-și facă griji pentru că pacea, legea și ordinea vor predomina”.

 

 

O misiune formată din reprezentanți ai organelor internaționale de supraveghere a drepturilor a declarat că votul a fost „pătat de retorică dură, părtinire în presă, presiune asupra angajaților din sectorul public și utilizarea abuzivă a resurselor publice”. „Ziua alegerilor s-a desfășurat fără probleme, dar a fost marcată de numeroase deficiențe procedurale, inclusiv aplicarea inconsecventă a garanțiilor în timpul votării și numărării, cazuri frecvente de supraaglomerare, încălcări ale secretului votului și numeroase cazuri de vot în grup”, se arată în concluziile misiunei internaționale.

 

Vucic, alflat la putere din 2012, a respins criticile, negând că nu a redus libertățile democratice, și nu a permis corupției și crimei organizate să se dezvolte.

 

Sub Vucic, a spus președintele, Serbia a devenit candidată la aderarea la UE, dar opoziția acuză blocul că închide ochii la deficiențele democratice ale țării în schimbul stabilității în regiunea balcanică, încă tulburată după războaiele din anii ’90.
Alegerile au pus față în față SNS lui Vucic cu alianța de opoziție “Serbia Împotriva Violenței”.

 

Partidul lui Vucic a câștigat aproape 47% din buletinele de vot la votul parlamentar, urmat de Serbia împotriva violenței cu 23%, conform unui bilanț preliminar aproape complet al comisiei electorale.

 

Dacă rezultatele vor fi confirmate la numărătoarea finală a voturilor, înseamnă că partidul SNS va avea majoritatea absolută în parlamentul de 250 de membri și va forma următorul guvern pe cont propriu. Marea nemulțumire a opoziției, a sârbilor care-și doresc aderarea la UE este că Vucic este un pro-rus convins că locul Serbiei este alături de Putin și Federația Rusă.

 

 

Rezultatele oficiale pentru primăria Belgrad, anunță Agenția de presă AP, încă nu au fost anunțate, dar previziunile agențiilor de votare IPSOS și CESID au spus că SNS a câștigat 38% din buletine de vot, în timp ce “Serbia împotriva Violenței” a adunat doar 35%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with