Image 1
Image 2

POLITICĂ EXTERNĂ

Orban: Turcii și maghiarii să devină împreună câștigători ai secolului XXI

Ungaria și Turcia au semnat un acord istoric de cooperare strategică de nivel înalt, marcând un moment semnificativ în relațiile dintre cele două țări.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, au semnat documentul la Budapesta, scrie Hidado.hu.

 

 

 

Într-o declarație de presă, premierul Orbán a subliniat importanța acestei colaborări . El a adăugat că principalul obiectiv al acestei alianțe este ca turcii și maghiarii să devină împreună câștigători ai secolului XXI.

Orbán a exprimat determinarea țării sale de a deveni câștigători în secolul XXI și căutarea aliaților necesari pentru atingerea acestui obiectiv. El a evidențiat importanța statutului strategic prioritar, subliniind dorința de a realiza cea mai strânsă cooperare posibilă între cele două țări.

 

 

 

În domeniul economic, premierul maghiar a subliniat creșterea semnificativă a schimburilor comerciale dintre cele două țări în ultimii 10 ani. Investițiile turcești în Ungaria au crescut, extinzându-se și către noi sectoare, inclusiv căi ferate și industria militară.

 

 

 

Un punct crucial al acordului îl reprezintă securitatea, atât din perspectiva securității naționale, cât și a securității energetice. Orbán a recunoscut rolul crucial al Turciei în asigurarea securității Ungariei și a subliniat importanța sprijinului turcesc în problema migrației.

 

 

 

Cooperarea dintre cele două țări nu se limitează la sfera politică și economică. Orbán a anunțat extinderea colaborării între universitățile maghiare și turcești, cu acordarea a 200 de burse de stat pentru studenți turci. Anul 2024 va fi dedicat sezonului cultural maghiaro-turc, iar 2025 va fi dedicat colaborării științifice și de inovare.

 

 

 

În încheiere, premierul maghiar a subliniat că relațiile dintre Ungaria și Turcia vor atinge un nivel înalt, “unul la care nu am ajuns până acum”. Semnarea acordului și semnarea unor înțelegeri în domenii precum serviciile sociale, inovația, cercetarea și dezvoltarea, apărarea națională și cooperarea externă marchează un pas semnificativ în consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări.

 

 

 

Evenimentul marchează și celebrarea a 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia și stabilirea relațiilor diplomatice dintre Ungaria și Turcia.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Cum a fost păcălit Viktor Orban la Bruxelles de Olaf Scholz?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with