Image 1
Image 2
Pandemie, proteste, restricții, război, încă un război, alte tipuri de proteste. Morți, răniți, victime colaterale. Industria de război se dezvoltă, este din ce în ce mai prosperă. Ce urmează?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Orice este posibil, totul se poate schimba peste noapte. În condițiile în care informațiile invadează internetul, în condițiile în care fiecare om poate deveni, pe contul său de socializare, un furnizor de conținut, un furnizor de știri până la urmă, sub nasul celor mai bune servicii din lume Hamas atacă în mod neașteptat Israelul. Teroriștii își pregăteau armele de doi ani și nu s-a știut nimic.

 

Mai poți avea încredere în serviicile de informații? Încredere poți avea chiar dacă la un moment dat afli că nu furnizează informații despre corupți, despre grupuri de interese, despre rețele de distribuire a drogurilor. Guvernele, ba chiar și partidele, se bazează pe informații. Nu te poți aventura în viața politică dacă nu ai destule cunoștințe despre lumea din jurul tău, despre oameni, despre problemele oamenilor. Ce știu politicienii zilelor noastre despre viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți? Se vede că nu știu lucruri esențiale din moment ce propun, promovează și votează legi care mai mult încurcă lumea decât o ajută.

 

Dar să lăsăm puțin la o parte haosul și să ne uităm în grădina noastră. Celebrele seturi de măsuri ale primului ministru Marcel Ciolacu au trecut de ultimul obstacol, de Curtea Constituțională. USR a sesizat, dar înalții judecători au spus că totul este constituțional. Cum se va schimba viața oamenilor după intrarea în vigoare a articolelor de lege propuse în special de PSD? Dacă se va schimba în bine, normal este ca PSD să crească în sondaje. Dacă va fi mai rău decât acum, normal ar fi ca PSD să piardă din încredere și să scadă în sondaje. Vom vedea. dar cui îi mai pasă ce se întâmplă în România? Lumea este în schimbare. O nouă ordine mondială este pe cale să fie pusă în practică. Fără îndoială inteligența artificială va schimba lumea pe care o cunoaștem, dar cel mai important element de schimbare rămâne, totuși, războiul. După primul război mondial s-au modificat granițele. Au dispărut imperiile, noi țări, unele mai mari, altele micșorate, au apărut pe harta Europei. Al doilea război mondial a adus alte schimbări. Fiind vorba despre schimbări de sistem, de orânduire, schimbările au fost și mai profunde. Revoluțiile anti-comuniste au adus noi schimbări. Ce schimbări vor aduce cele două războaie, cel din Ucraina și cel din Israel? Le-a prevăzut cineva? Puteau fi evitate?

 

Dacă va izbucni sau nu al treilea război mondial rămâne de văzut. Ceea ce deja este o certitudine este pofta oamenilor de a protesta. Protestele pro-palestiniene și pro-israeliene pot fi pașnice, dar de regulă astfel de proteste degenerează în violențe.

 

Dar se termină aici? Nici vorbă. O altă fațetă, cea mai urâtă, sunt alertele cu bombe. Deocamdată nu s-au înregistrat atacuri teroriste soldate cu sute de morți și răniți. Spre ce altceva decât spre noi confruntări se pot îndrepta evenimentele la care suntem martori?

 

Ne putem aștepta la o rezolvare peste noapte a tuturor conflictelor, putem spera că lumea va deveni mai bună peste o săptămână, peste o lună, însă lucrul acesta nu se va întâmpla. La urma urmei conflictul din Ucraina a izbucnit pentru o regiune pe care Rusia vrea să o ia de la Ucraina. Conflictul din Israel este pentru o palmă de pământ, pentru o fâșie numită Gaza în care trăiesc câteva milioane de suflete. Dar următorul război de care ne temem cu toții este pentru resurse. Războaiele mondiale sunt pornite de către marile puteri. În spatele celor două războaie se află competiția dintre marile puteri.

 

Rusia, China, Statele Unite, Uniunea Europeană, dar și Japonia și India, mai nou și țările arabe sunt entități economice și politice uriașe, cu un potențial financiar enorm pe care vor să și-l mărească.

 

În noua situație internațională totul este posibil. Mai puțin o pace mondială. De fapt ce înseamnă un război mondial? Nimic altceva decât un război al tuturor împotriva tuturor.

 

Și în politică este la fel, numai că în loc de sânge, curg înjurăturile.

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.

Primul scandal politic real cu tentă sexuală

Politicienii nu sunt niște sfinți, dar nici nu pot fi acuzați că sunt dracii goi. Sunt oameni la fel cu alți oameni, numai că având mai multă ambiție decât persoanele obișnuite știu da din coate pentru a ajunge în față.