Image 1
Image 2

REVISTA POESIS

Ioan Nistor: Păsăroiul cu două capete s-a împușcat într-o aripă (I)

Păsăroiul cu două capete s-a împușcat într-o aripă (I)
Pacea e o floare firavă. Poate fi ucisă de cea mai ușoară adiere a crivățului. Pacea a atârnat mereu de-a lungul istoriei de un fir de mătase.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rupt de un vânt, de un vierme sau de o vorbă otrăvită, firul cedează. Darămite când se pune mâna pe trăgaci. Iar să-l înnozi la loc e greu.
Când se părea că, la nivel planetar, pacea e stabilă, șeful unui stat militarist, cu boala agresiunii în sânge a declanșat nebunia. După pandemie, când erau atâtea de pus în ordine, când decarbonizarea atmosferei devenise un ideal rațional, aerul a fost infectat cu praf de pușcă din milostivirea lui V.V.Putin. Și exemplul a fost de rău augur. La 7 octombrie 2023, niște militanți islamici, încurajați de curentul războinic, atacă niște chibuțuri israeliene, dau foc și ucid, iau ostatici… Israelul se apără și contraatacă, Iranul pocnește din rachete… Războiul continuă.

 

Vecinii de la Răsărit ne-au privit mereu cu ostilitate
I.L. Caragiale amintea românilor pe la 1901 în momentul intitulat „Un vis”, că pericolul cel mai mare pentru București este „un păsăroi” cu două capete, „mare cât un urs”, cum i s-a arătat în vis unei mame căreia i-a fost înșfăcată fetița adormită. Pasărea din vis a fost interpretată ca o aluzie la stema Rusiei imperiale. (După Ion Vartic, „Apostrof”, nr. 10, 2023, p.3) De amintit că, în edițiile din anii ocupației sovietice, pasajul a fost înlăturat, o biată cenzură descoperită recent de universitara clujeană Anca Hațiegan.

 

De la începutul secolului al XVIII-lea, țarismul era un pericol pentru popoarele din Balcani, inclusiv pentru români. Basarabia a fost ocupată în 1812, principatele Române în 1853, anul când a fost declanșat Războiul Crimeii. După 1877, pierdem sudul Basarabiei,  după 1945, toată Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herței… Insula Șerpilor și-a însușit-o URSS prin trădarea Partidului Comunist din România cu semnătura agentei infiltrate, Ana Pauker. Delta și spațiul Dobrogean au fost mereu tentante pentru Stalin. Putiniștii noștri uituci și dezinformați susțin că pocinogul ni l-a făcut Ucraina. Unde era înainte de 1990 Ucraina? Îți vine să râzi!
Au trecut anii și intuițiile genialului dramaturg s-au dovedit exacte. Pentru români, vecinul războinic de la Răsărit a fost, cu mici pauze, cel mai periculos dușman, dornic de a le sugruma libertatea și de a le acapara teritoriile. Setea de noi cuceriri, spre Mările Calde, apoi spre Nord și Vest, a trecut de la țari la dictatori.
Totalitarismul și comunismul s-au metamorfozat într-un cinic „ajutor frățesc”, politică de stat. Militarismul sovietic, după MRSO, și-a extins pretențiile asupra întregii lumi sub forma unei revoluții comuniste planetare. Filmele rusești, impuse, nu începeau cu un porumbel alb, ci cu perechea avântată, cu secera și ciocanul, cu Steaua Roșie înconjurând Planeta, ca să aducă fericirea universală. Simbolistica sovietică ilustra visul expansionist neostoit.
Modelul sovietic a urmat întotdeauna principiile extremei stângi: lupta de clasă care prevedea suprimarea fizică a dușmanului de clasă.
Modelul sovietic a urmat întotdeauna principiile extremei stângi: lupta de clasă care prevedea suprimarea fizică a dușmanului de clasă.
Când V. Putin a venit la putere, avea un gând mărturisit cu claritate: să refacă Imperiul țarilor acaparatori și al Marii Uniuni.
În 2022 a început „operația sa specială”, pentru a împlini aspirațiile Groaznicului Ivan, ale Ecaterinei și ale lui Petru cel Mare, apoi ale lui Stalin. Toți de aceeași teapă, au acaparat Caucazul, Marea Neagră, Gurile Dunării, Europa de Est. Au împlântat steagul comunist în Coreea de Nord, în Cuba, Vietnam, Cambodgia. Și peste tot unde emisarii sovietici își făceau rondul au plantat agenți informatori. În România se mai văd și azi niște inși pupați și împănați cu ruble de oamenii ex ambasadorului Kuzmici…
Dar ambițiile acestea absurde se apropie de final.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with