Image 1
Image 2
Acasa

Pe traseele din munţii Oaşului, apropiate de Ucraina, montaniarzii trebuie să aibă la ei documentele de identitate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Chiar dacă iarna aceasta nu ne-a oferit prea mult din splendoarea sa obișnuită, montaniarzii își încalță bocancii, își iau rucsacii în spate și se duc în drumeție, pe munte. Unii sunt mai experimentați, alții mai puțin, iar pe ei vremea aceasta nespecifică îi poate păcăli.

Pentru petrecerea în siguranță a timpului liber în zona montană, Serviciul Public Județean Salvamont vine cu informații și precizări corelate cu specificul acestei ierni.

Pentru drumeții montane

În munții Gutâi și Oașului stratul de zăpadă este redus, având doar 10 cm la altitudini cuprinse între 1.000 – 1.200 m (pe alocuri în creștere). Masivul Pietroasa-Plecare Telescaun 670 – 5 cm strat, pe Vârful Pietroasa 1.200 m – 10 cm strat de nea.

Traseele turistice omologate din zona masivului Pietroasa sunt deschise și se pot parcurge fără probleme. Atenție! În zona de pădure la peste 1/000 m, au fost observați arbori care în anumite condiții (viscol, frig extrem) prezintă pericol de cădere în potecă. De aceea se recomandă o atenție sporită la traversarea zonelor împădurite. În zonele expuse de creastă sau vârf, Pietroasa, Buian, Rotundu, Piatra Bixadului, temperaturile negative sunt amplificate de curenții de aer, de aceea se recomandă echipamentul stratificat de munte, bocancii de patru sezoane, mănuși, cagulă sau șapcă groasă.

La fel, din rucsac să nu lipsească lichidele, de preferat ceaiul îndulcit, frontala, briceagul și mijloace de aprins focul. Folia de supraviețuire este un accesoriu ieftin, care ne poate proteja de intemperii și se poate procura de la magazinele cu profil sportiv. O ultimă recomandare pentru această perioadă marcată de lipsa zăpezii constă în utilizarea bețelor de treking, extrem de utile pe potecile sau drumurile forestiere acoperite cu strat de gheață – recomandă salvatorul montan sătmărean Alex Costin.

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă

Pe lângă respectarea regulilor cuprinse în decalogul schiorului, SPJ Salvamont face următoarele precizări:

În stațiunile din Maramureș se schiază pe zăpadă artificială, care, datorită consistenței dure, necesită o concentrare mai mare din partea schiorilor, mai ales în a doua parte a zilei, după apariția zonelor de zăpadă înghețată. Tehnica cantării, indiferent de stilul abordat, clasic sau carving, oferă siguranță în parcurgerea zonelor cu gheață. Înaintea primei coborâri se recomandă efectuarea unor mișcări de încălzire a musculaturii. Lipsa încălzirii la începutul activității recreaționale este sursa multor accidente pe pârtiile de schi. Chiar dacă în România nu este obligatorie încă purtarea căștii de protecție, noi o recomandăm, căci în multe situații de impact poate salva viața participanților. Snowboarderilor le recomandăm să poarte toată gama de protecții corporale, impactul cu suprafața dură a pistei putând provoca leziuni mai grave decât schiorilor datorită specificului asimetric al acestei discipline. Schiul de tură, datorită stratului redus de zăpadă, se poate practica destul de limitat în zona munților Rodnei, soluția de compromis constând în antrenamentele pe pârtiile de schi – relatează interlocutorul.
Pentru informații despre zonele montane sau solicitări de sprijin Salvamont puteți apela Dispeceratul Național Salvamont România 0SALVAMONT-0725 826668

Areale montane recomandateîn această perioadă

Chiar dacă drumețiile propuse în cele ce urmează nu beneficiază deocamdată de trasee turistice marcate, ele merită parcurse datorită orientării ușoare în teren și a multitudinii zonelor deschise care oferă peisaje panoramice de neuitat. Chiar dacă masivul Pietroasa rămâne principala provocare pentru montaniarzi, SPJ Salvamont Satu Mare prezintă două trasee montane în care posibilitatea producerii de incidente datorită căderilor de arbori sau ramuri de mari dimensiuni este redusă. Primul: Certeze – Vârful Buiana, aparținând Munților Gutâi (traseul a fost prezentat cu puțin timp în urmă). Cel de al doilea este: Bixad – Vârful Piatra Vâscului – Vârful Piatra Bixadului, din Munții Oașului.

Pentru traseele din munții Oașului care se apropie de linia de frontieră cu Ucraina, și în mod special la traseul mai sus amintit, este obligatoriu să avem asupra noastră documentele de identitate. Piatra Vâscului este un punct aflat exact pe linia de frontieră.

“Și noi am fost opriți de către patrula Poliției de frontieră – ne povestește Alex Costin – cărora le-am oferit datele de identificare și cărora le mulțumim pentru amabilitatea și informațiile oferite”.

În caz de accidente montane, intervenția SPJ Salvamont Satu Mare se poate solicita prin 112 – număr unic de urgență.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with