Image 1
Image 2
Acasa

TRADIȚII ÎN SATU MARE

Peste 500 de participanți la Danțu la șură în Soconzel

Peste 500 de participanți la Danțu la șură în Soconzel
În a doua zi de Paști, în localitatea Soconzel s-au reunit sute de fii ai satului și invitați ai acestora pentru a participa la tradiția danțului la sură. A fost un eveniment mult așteptat de către toți codrenii, de altfel singurul care urmărește să păstreze vii anumite tradiții și obiceiuri specifice acestei zone de Codru și de care autoritățile s-au îngrijit să renască din negura uitării.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni, 6 mai, în a doua zi de Paști, localnicii şi oaspeţii acestora, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, alături de ,,dănţăuşii din sat” şi diferite grupuri folclorice, s-au adunat la şura frumos împodobită cu ţoluri făcute de femeile din sat, cusute manual sau ţesute la război. Din decorul dansului de la şură nu a lipsit niciodată carul vechi, cu roţi de lemn, pe care stau ceatarâşii, la fiecare ediție a acestui frumos eveniment.

 

 

Danţu’ la şură este un obicei specific zonei Codrului, organizat de feciorii şi chizeşii locului, dar la care participă toată suflarea satului şi de prin împrejurimi. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean și al Primăriei comunei Soconzel, i-a invitat pe toţi locuitorii judeţului să joace la şura din Soconzel, luni, 6 mai, după ieșirea de la biserică. Au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale și județene, între care s-au remarcat deputatul PNL Adrian Cozma și secretarul de stat Cristian Valer Beșeni.

 

 

În inima zonei Codrului, la Socond, se desfășoară anual unul dintre cele mai încântătoare evenimente tradiționale: “Danțu’ la Șură Codrenesc. Frumusețea și autenticitatea acestui eveniment se regăsesc în fiecare gest al participanților, în fiecare zâmbet și în fiecare notă muzicală.

Danțul devine adevărata limbă a comunicării, iar șura devine un templu al tradiției și al comunității. Felicitări domnului primar Nicolae Cornea Mare pentru organizare și tuturor celor implicați!”, a declarat una dintre invitate, Bianca Murgu, președinte al TNL Satu Mare.

 

 

Satul Soconzel, comuna Socond, se numără printre puţinele aşezări ale Zonei Codrului unde se păstrează vii tradiţiile populare, tradiţii care datează de sute de ani ce nu şi-au pierdut din farmec şi originalitate.

 

 

Obiceiuri și tradiții salvate de la uitare

 

 

“Tizeşii” (organizatorii) “alcăzeau” (angajau) banda de ceatarâşi şi anunţau în şura cui se va desfăşura adunarea. Stăpânul şurii, “gazda mare”, se ocupa de băutură şi de mâncare, în schimb tinerii trebuiau să meargă o zi la coasă.

Jocurile codreneşti se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans,îl avea şi pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap. Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.

 

 

Multumim celor implicati pentru ca au organizat Danțu’ la Șură din Satul Soconzel in a doua zi de Paste, astfel oferind ocazia fiilor satului plecati in alte parti ale tarii sa participe si ei la acest eveniment deosebit”, a declarat primarul Nicolae Cornea Mare din Socond, în calitate de organizator și susținător al evenimentului.

 

Citește și:

Dealurile din Soconzel, pline de participanţii Festivalului Danţu’ la şură

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns