Image 1
Image 2

Piesă de teatru batjocoritoare la adresa oşenilor pe scena Teatrului de Nord

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Regizorul a redat, in aceeasi scena, acte care fac trimitere la adulter si lacomie

    Regizorul a redat, in aceeasi scena, acte care fac trimitere la adulter si lacomie

Teatrul de Nord Satu Mare a pus în scenă o piesă prin care s-a urmărit, în mod tendenţios, ca oşenii să fie puşi într-o postură degradantă şi care să lovească din plin în această zonă etnografică. Este vorba despre piesa “Nuntă în Oaş”, scrisă de actriţa Anca Munteanu, originară din Bacău.

La Satu Mare a avut loc duminică seară premiera pe ţară, de la ora 19:00, în prezenţa mai multor funcţionari publici, angajaţi ai instituţiilor din Satu Mare. De asemenea, în sală s-a putut remarca şi prezenţa angajaţilor şi actorilor teatrului, majoritatea vorbitori de limbă maghiară. Desigur că au mai participat şi sătmăreni obişnuiţi, care au dorit, pur şi simplu, să se bucure de o seară la teatru.

Din păcate, piesa prezentată nu s-a dovedit a fi una educativă, ci dimpotrivă. Una care atacă direct o zonă etnografică, şi implicit pe toţi locuitorii săi, indiferent că este vorba despre oşeni care au rămas în ţară, sau pe cei care au ales să-şi facă un rost într-o ţară străină.

Cei 7 actori la incheierea spectacolului
Cei 7 actori la incheierea spectacolului

De remarcat este că acest “act artistic” a trebuit să scoată în evidenţă faptul că oşenii ar avea mai multe cusururi, dar care se regăsesc, cu siguranţă, la toate etniile şi popoarele. Cei şapte actori au purtat dialoguri  pe scenă şi au ajuns în situaţii din care a reieşit că oşencele sunt beţive şi uşuratice, dar şi materialiste, respectiv că oşenii sunt hoţi, oportunişti, că fac nunţi din pur interes material, şi doar pentru beneficiul darului de nuntă, din care ar urma să îşi deschidă afaceri. Desigur, pentru a putea mai apoi să se laude tuturor cunoştinţelor cu ele.

Din piesă nu au lipsit replicile din care a rezultat faptul că oşenii ar fi complet ignoranţi, persoane care nu au absolut nicio calitate intelectuală şi pentru care primează doar lăudăroşenia şi avuţia. S-a văzut clar faptul că piesa de teatru a fost scrisă în mod tendenţios de către autoare, deşi nici măcar nu este originară din judeţul Satu Mare.

Mireasa, către mamă: Dă-mi telefonul!

Mama, către mireasă: Dar nu am telefonul la mine.

Mireasa, către mamă: Dă-mi telefonul, tu mamă…

Tanti Anica: Mi-o dat mie popa nost aifonu’ lui vechi.

Mireasa: No, tanti Anica…

Tanti Anica: I-am pus husă…(n.r.: o pungă; râsete în sală) Stai tu… că-i cu face… No… iară nu mă mai recunoştie… Amu!(…) Ionu’ nost… pune pe speaker şi întreabă cât aţi dat pe betoniera asta aşe faină”.

Mireasa: Ce-i, mamă? Ce-i?

Mirele Ionuţ: No, tanti Anica?

Mireasa: Pui… eu sunt!

Mirele: Da, pui?

Mireasa: Vreau să te rog ceva. Nu, nu, nu! Vreau să îţi spun, în primul rând, că îmi este super dor de tine şi vreau să te rog să îţi iei şi tu, pe tine, costumul tradiţional de mire din Ţara Oaşului, înainte să vii aici. Bine? Şi vreau să te rog, înainte să te duci tu la Lena să o rogi să îmi aducă costumul ei de mireasă, no ăla din moşi strămoşi, ca să-mi pun cununa aia în cap, ca să nu mi se vadă părul. No bine?

Mirele: Ce legătură are?

Mireasa: Cum adică ce legătură are? Mie îmi trebe cuşmeria aia în cap, când mi-o pun, ca să nu mi se mai vadă cocul.

Mirele: Da îi august, tu Mării…

Mireasa: No şi ce-i? Că pe mine nu mă interesează.

Mierele: Spune-i să-l aducă mă-ta!

Mireasa: I-am zis, dar nu vrea.

Mirele: O dat 6000 de euro pe ele.

Mireasa: De unde 6000, pui? Maxim 3000, că doar nu au swarowski pe ele, no.

No… te duci? Pui? Puiuuuuţ!

Mirele: Tăcere îndelungă.

Mireasa (ridică tonul): Tu, Ionuţ! Fii atent că eu nu mă mai mărit cu tine dacă nu vii îmbrăcat de mire, în costum tradiţional din Ţara Oaşului! No… vezi că io vorbesc foarte serios! Pui! Ioooonuuuuuţ!! No!

Mirele (n.r. nervos): MĂ DUC SĂ ADUC COSTUMUL, DOAMNE ŢUCĂ-L COSTUM!

Mireasa. Mersi! Pa!

Mama: No… Ce-o zâs?

Mireasa: O zâs că rezolvă.

Mama: Ce rezolvă, mamă?

Mireasa: Că merge el la Nelu, dacă tu nu ai vrut.

Mama: Deci fii atentă, că tu nu ai fost la nuntă la Nelu, că nu ai putut să îţi iei bilet la 1 august. Că vă apucă pe tine şi pe Ionuţ al tău, taman în luna august lucrul, când se fac nunţile.

Mireasa: Că nu am putut, nu că nu am vrut.

Mama: Că voi, după un an de străinătate, aţi uitat de proştii ăia de acasă. Am fost numai eu cu tată-tău la ei la nuntă, şi le-am dat 1000 şi ceva de euro, să vă vie şi vouă cineva la nuntă.

Tanti Anica: 900 aţi dat, că atâţia aţi avut schimbaţi.

Public (râsete)

Practic, Teatrul de Nord a pus în scenă o piesă care a fost o totală batjocură la adresa oşenilor, piesă din care nu s-a putut desprinde nici măcar o calitate morală a acestora.

Redăm, în continuare, câteva dintre citatele surprinse de reporterii noştri:

 

Bogdan: Ce faci, miresică? Ai emoţii?

Mireasa: Am, no… da!

Bogdam: Poi dacă ai emoţii, vine Bobo şi îşi face un masaj… Nu ţi-e milă de mire să-l pui să caute costum tradiţional, în timpul nunţii? Pai ce-ţi trebuie ţie combinezoane de douăj de kile pe treij de grade? Nu ţi-ai luat tu rochie de 3000 de euro? Ce facem cu ea? O aruncăm?

Mireasa: Nu tu… N-o aruncăm, dar mă gândeam şi eu aşa…

Bogdan: I-auzi fă… se gândea… La ce te gândeai tu?

Mireasa: No… nimic! Lasă!

Bogdan: Zi, fă! Care-i treaba? Zi, tu! Ce-i?

Mireasa: Mi-e frică!

Bogdan: De ce ţi-e frică, tu?

Mireasa: Nu ştiu!

Bogdan: Ce nu ştii, tu? Zi, prinţesule! Ce nu ştii?! Zi care-i treaba! Zi, mă, că facem rost şi de cuşma aia! Dă-o dracului de cuşmă! E o cuşmă! Zi, care-i treaba!

Mireasa: Nu vreau să mă mărit!

Bogdan: Ioauuuuuu! Auzi ce caterincă pă tine! Păi ce-i asta? Cum adică să nu te măriţi cu Ionuţ? Păi nu vă iubiţi voi doi? Nu te iubeşte el ca pe ochii din cap? Nu faceţi voi casă împreună?

Mireasa: Măi, Bobo… nu e că nu vreau eu să mă mărit cu Ionuţ, că eu îl iubesc pe Ionuţ.

Bogdan: Păi şi-atunci?

Mireasa: Mă gândeam şi eu că…

Bogdan: I-auzi… Iar gândeai!

Miresa: Mă gândeam că nu ne trebuie neapărat un act ca să fim împreună. No… Ştii ce zic?

Bogdan: Auăleooo… I-auzi-o p-asta…mă Vlăduţ! Păi cum ar fi să mă duc eu acuma la mama şi să-i zic… Sărut mâna, mamă! Am venit io şi aş vrea să te şterg de pe certificatul de naştere, că nu ne trebe un act ca să fii mama mea! Astea-s glume…

Tanti Anica: La anu’ tot cu USERE votez! Că ăştia schimbă lumea! Îs jmecheri!

Public (Râsete)

Mireasa: Nu ştiu cum să zic… Vreau şi eu să zic, că nu mai vreau să mă mărit şi nu am cui.

Bogdan: Ioi… Tu, Mării… Da nu am zis că terminăm cu caterinca?

Mireasa: Tu… Io vorbesc serios…

Bogdan: Păi, bine, fă… da… tu la mă-ta… la tată-tău nu te gândeşti? Îi faci de râs! Cum adică nu te măriţi?!

Mireasa: No bine, că de aia nu mai pot io!

Bogdan: Ia uite-o… măi (nervos) Ia uite-o… (…)

Io, tu Mărie, când zic un lucru, îl fac. Da tu?!

Mireasa: Io ce?! Uită-te la tine!

Bogdan: Nu ai onoare în tine! Eşti mămăligă!

Mireasa: Io mămăligă? Io ţi-am zis că pe mine nu mă interesează de ce zice lumea! Eu îl iubesc pe Ionuţ!

Bogdan: Da tu ştii că noi am vorbit ceva. Toţi trei! Eu, cu tine şi cu Ionuţ! Îţi mai aduci aminte? Că te gândeşti la căcaturile tale! Cu biznisul nostru ce facem?

Mireasa: Păi ce? Nu pui tu banii după ce faci tu la anu nuntă cu vară-mea Mihaela?

Bogdan: I-auzi… mă ce mişto… Vrei mişto? O ştii pe aia cu nodu?!

Mireasa: Nu.

Bogdan: No du-te lasă-mă… crezi că noi suntem proştii tăi? Sau cum? Eu am tras atâta cu Ionuţ pe şantiere, prin arondismente, în Paris, ca să vii tu acuma acasă, şi să renunţi la tot?

Toţi banii ăia pe care îi faceţi voi, în seara asta la nuntă intră în complexul nostru turistic. Cel mai mare şi mai frumos din Maramureş şi Oaş!

Tanti Anica: Doamne ajută să-l faceţi!

Dogdan: Doamne ajută, tanti! … Oaş! E pământul străbunilor noştri, pe care l-au muncit! Uite, tu, Mărică, se simte! E pământ! L-au muncit cu sapa şi cu hârleţul şi o să ne rămână nouă…

Tanti Anica: Auzi… Da tată-tău nu-i din Ilfov?

Public: râsete

(…)

Bogdan: Adică eu îmi fac palat aicea şi dorm prin containere în Franţa şi tu spui că nu vrei să te măriţi? În maxim trei ani deschid aici complex. Eu nu mai stau sclav la ăia, să fie foarte clar!

Mireasa: Da, măi, dar eu nu vreau să mă mărit la 21 de ani. Nu vreau!

Bogdan: Cine pu** mea te ia, dacă tu nu te măriţi cu Ionuţ? În Moişeni clar nu mai ai ce căuta! Asta să fie foarte clar! Tu vrei să te măriţi cu vreun jegos dintr-ăla de francez? Nu se uită ăia la tine! (…) Tu vrei pu** de negru?!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with