Image 1
Image 2
Ciornă automată

Planurile candidatului Ioan Opriș și ale echipei sale pentru Primăria Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Candidatul Ioan Opris
Candidatul Ioan Opris

Împreună cu echipa mea de consilieri – domnul inginer Raul Donca, d-l inginer Lucian Ciprian, doamna avocat Andreica Voichița, precum și ceilalți consilieri – vrem să creăm o strategie pentru oraș.

Vom apela și la experți- arhitecți, la aparatul primăriei, care trebuie pus la lucru. Avem viziune pentru acest oraş, nu ne cantonăm doar în lucruri mărunte, de suprafaţă. După ce vom realiza planul de dezvoltare pentru următoarea perioadă, cel pe termen scurt, pe patru ani, vom propune și un plan pe mai departe, pe 10 ani, chiar dacă nu voi fi eu primar.

Din câte am observat cu toţii, aparatul primăriei nu lucrează la nivelul necesar din diverse motive: fie nu sunt lăsați, fie nu vor sau nu sunt puși la treabă. Există un serviciu de urbanism, acesta trebuie pus la lucru, să vină cu un proiect privind Planul de Urbanism General, astfel încât să nu mai apară blocuri între case și nici societăți economice de producție în zone rezidențiale sau de agrement.

Apoi este un serviciu de scriere proiecte, cu resurse finaciare externe, acest birou este încadrat cu 14 persoane, dar nu se vede nici un proiect care să fie aprobat în ultimii patru ani. Sunt în derulare niște proiecte făcute anterior, dar și acestea sunt puține față de numărul stufos de angajați. Trebuie să vedem de ce aceşti oameni nu lucrează cât şi ce ar trebui şi să rezolvăm aceste probleme.

O altă problemă destul de importantă pentru oraş este includerea mai multor imobile în Programul Național de Reabilitare Termică a Blocurilor de Locuințe. Pentru a realiza acest obiectiv, trebuie să urmezi niște pași: să identifici clădirile, să le clasifici pe regim de înălțime și să le înscrii în program. Dacă ne uităm pe site-ul Ministerului Dezvoltării, pe anul 2016 nu este nici un bloc înscris în program.

Asta înseamnă că acel departament energetic nu a lucrat în ultimii doi ani. Pur şi simplu, asta e singura concluzie logică: nu a lucrat. În Satu Mare, din 2002, când a demarat programul, deci de 14 ani, s-au reabilitat 18 blocuri și mai sunt două în curs, asta înseamnă 1,1 blocuri pe an. Ceea ce e îngrijorător!

Una dintre priorităţile noastre este fluidizarea circulației rutiere și infrastructura rutieră. Peste patru ani am putea avea rezolvată problema trecerii facile a  Someșului pe cele două poduri şi în colaborare cu județul Satu Mare –Consiliul Județean, pe P.O.R.–dezvoltarea infrastructurii de interes regional, crearea unui inel de drum județean care să lege localitățile din apropierea municipiului (Dorolț-Vetiș-Doba; Botiz-Odoreu-Păulești) între ele inclusiv cu poduri peste râul Someș.

Peste patru ani, am putea avea străzi mult mai bine întreținute și reparate, fiindcă mergem pe ideea de a acorda contractele de lucrări publice pe loturi mult mai mici, încât investitorii locali să aibă acces la aceste contracte. Nu excludem furnizorii din alte județe și din afara țării, dar am vrea să nu excludem nici investitorii locali, ci chiar să-i stimulăm, dacă este posibil. Părerea mea e că dacă investitorul stă pe o stradă și el o va asfalta, o va face mult mai bine dacât un operator economic dinafara municipiului sau județului, o va face ca pentru el.

Pe de altă parte, o să constituim termene de garanție a lucrărilor pe 10 ani, conform Legii Construcţiilor, Legea 10/1996, care prevede că la construcțiile noi garanția maximă să fie de 10 ani. Dacă noi luăm garanția de 10 ani – cum s-a luat la drumul făcut de Astaldi spre Zalău, care timp de 10 ani nu a avut nici o groapă – şi facem lucrarea în 2016, în 2020 ea este încă în garanție și este predată ca nouă sătmărenilor.

Nu în ultimul rând, vom solicita implicarea tot mai mare a cetățenilor. Ne gândim la o variantă ca reprezentanții cartierelor să participe fără drept de vot la lucrările consiliului local și aceștia să fie desemnați în comisiile de recepție a lucrărilor, precum și să fie consultaţi atunci când se stabilesc prioritățile pentru dezvoltarea orașului. Mergem pe prioritizarea zonelor rămase în urmă, din punct de vedere al infrastructurii rutiere și de locuințe, stabilim împreună cu ei prioritățile, adăugăm garanțiile despre care vorbeam, care merg peste un mandat de primar, și putem arăta o altă față a orașului.

Ciornă automată

1 comentariu

  1. Stai linistit ca nu ai nici o sansa IzmaNasule !. Aici nu merge cu “interesul national” !. Maghiarimii ce le oferi asa mai special ca sa-i atragi in asa fel incat sa te voteze ?. Fara aportul maghiarimii poti merge la cioara ta pe care scrie UNPR si sa te voteze ciorile !. Du-te si linge in f… PSD-ul cu care ati batut palma.

Lasă un răspuns