Image 1
Image 2

ISTORIA ROMÂNILOR

Podul Înalt 1475: Victoria lui Ștefan cel Mare împotriva Otomanilor

Cu aproape 550 de ani în urmă, pe 10 ianuarie 1475, istoria a consemnat un moment crucial - bătălia de la Podul Înalt (Vaslui). În această zi, oastea moldoveană, sub comanda domnitorului Ștefan cel Mare (1457–1504), a obținut o victorie memorabilă prin înfrângerea practică a armatei otomane conduse de Suleiman Paşa.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu aproape 550 de ani în urmă, pe 10 ianuarie 1475, istoria a consemnat un moment crucial – bătălia de la Podul Înalt (Vaslui). În această zi, oastea moldoveană, sub comanda domnitorului Ștefan cel Mare (1457–1504), a obținut o victorie memorabilă prin înfrângerea practică a armatei otomane conduse de Suleiman Paşa.

 

 

Bătălia a avut loc într-un cadru iernatic, cu frig și condiții grele, ceea ce a adăugat un grad suplimentar de dificultate pentru ambele părți. Cu toate acestea, determinarea și abilitățile tactice ale oștii moldovene au fost decisive în rezultatul final.

 

 

Bătălia de la Podul Înalt a fost una din confruntările majore dintre forțele lui Ștefan cel Mare și otomani. În perioada respectivă, Moldova se afla într-o poziție vulnerabilă, încercând să-și păstreze independența în fața expansiunii otomane în regiune. Această bătălie a devenit o încercare importantă pentru ambele părți în stabilirea controlului asupra teritoriilor disputate.

 

 

 

Cu Ștefan cel Mare la comandă, oastea moldoveană a demonstrat abilități tactice și determinare remarcabile. În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, strategia lui Ștefan cel Mare a inclus elemente surpriză și manevre inteligente, fapt ce a contribuit la succesul final. Această victorie a consolidat reputația lui Ștefan cel Mare ca un lider militar excepțional și apărător al independenței Moldovei.

 

 

Victoria de la Podul Înalt a avut un impact semnificativ asupra evoluției istorice a Moldovei. În primul rând, a consolidat poziția Moldovei ca o forță regională respectată, capabilă să reziste presiunilor Imperiului Otoman. În al doilea rând, a reprezentat un simbol al curajului și rezistenței unei națiuni mai mici în fața unei forțe aparent copleșitoare.

 

 

Bătălia de la Podul Înalt rămâne, astfel, un capitol esențial în lupta Moldovei pentru independență și o mostră a capacității unei națiuni de a-și apăra cu succes teritoriul și valorile în fața unui adversar puternic.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSDEPUTAȚI ROMÂNI ÎN BUDAPESTA

Autonomie pentru Ardeal

Stenograma discursului ţinut de Alexandru Vaida-Voevod în 18 octombrie 1918 în Parlamentul de la Budapesta prin care cerea desprinderea Ardealului de Ungaria.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now