Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IFPLUSZILELE CULTURALE POESIS, EDIȚIA 34

Poesis premiază excelența în cultură

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Organizarea Zilelor Culturale Poesis, ediția 34, în miez de iarnă s-a dovedit până la urmă foarte interesantă. Astfel debutul s-a făcut la Cluj. În loc să aducem ca altădată un microbuz de scriitori din Cluj, Târgu Mureș, Bistrița la Satu Mare, ne-am dus noi, un grup de scriitori sătmăreni la Cluj. Și nu ne-am dus cu mâna goală.

 

Pe lângă bunătăți am dus cărți tipărite anul acesta de scriitori sătmăreni, și nu puține, și bineînțeles revista Poesis, cel mai proaspăt număr, care are o copertă verde care de la distanță pare un brad de Crăcium, dar de aproape se observă că este o masă verde pentru tenis de masă, o singură paletă, roșie, dar două mingi de ping-pong. Nu albe, ci portocaliu aprinse. Semn că au fost lovite intense de jucători până aproape au luat foc.

 

Joi, 14 decembrie, mai pe la prânz, a fost ziua cea mare a festivalului cultural “Poesis” recunoscut ca o mare și generoasă gazdă a scriitorimii din țară și străinătate. De-a lungul celor 34 de ani, sute de scriitori au vizitat Satu Mare, și-au lansat cărțile, s-au întâlnit cu cititorii sătmăreni, au luat premii pe care și le introduc în CV-uri.

 

Nu există practic scriitor important, revistă literară importantă, editură, care să nu fi fost cel puțin o dată la Zilele Culturale Poesis. Au fost prezenți absolut toți președinții Uniunii Scriitorilor din România, dar și din Ungaria, Serbia, Republica Moldova.
Și dacă am oferit atâtea premii pentru oaspeți, anul acesta ne-am gândit să premiem excelența în cultura sătmăreană, în literatură, istorie, arte. Nu am premiat doar sătmăreni. Cum în acest an, din motive independente de voița noastră s-au disipat multe din evenimentele planificate pe mai multe etape, am oferit câteva premii în semn de recunoștință pentru colaborarea îndelungată cu Muzeul Național al Literaturii Române, București.

 

Organizarea expoziției dedicată împlinirii a 125 de ani de la nașterea scriitorului G. M. Zamfirescu și o sută de ani de la apariția primei reviste literare din Satu Mare, “Icoane Maramureșene,” nu era posibilă fără aportul specialiștilor de la MNLR București. Astfel primele premii au fost oferite directorului Ioan Cristescu, doamnei Eugenia Oprescu.

 

Revista Obsevarorul Cultural București din 26 octombrie 2023, nota: “La 13 octombrie a.c., s-au împlinit 125 de ani de la nașterea lui George Mihail-Zamfirescu (1898-1939), prozator, dramaturg, publicist, poet și traducător. Prilej cu care, la Casa Meșteșugarilor din Satu Mare, a avut loc, în aceeași zi, vernisajul expoziției Remember George Mihail-Zamfirescu – 125, realizate de Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Primăriei Municipiului și al mai multor instituții locale (Centrul Cultural „George Mihail-Zamfirescu”, Centrul Multicultural Poesis, Muzeul Județean, Biblioteca Județeană).

 

Autorul romanului Maidanul cu dragoste (1933) a trăit la Satu Mare între 1922 și 1924, fiind angajat ca funcționar la Asigurările sociale. De altfel, o primă versiune a prozei citate a fost scrisă în urbea de pe malurile Someșului. Expoziția Remember George Mihail-Zamfirescu – 125 a fost înfăptuită de Eugenia Oprescu, conducătoarea Secției Patrimoniu de la M.N.L.R., care a pregătit și un pliant-suvenir pentru vizitatori.”

 

În cadrul aniversărilor, Informația Zilei a tipărit o revistă simbolic intitulată “Icoane sătmărene” ca o replică peste timp la revista “Icoane maramureșene”. G. M. Zamfirescu și-a intitulat revista “Icoane Maramureșene” dintr-un motiv simplu: Maramureșul făcea parte în anul 1923 din județul Satu Mare. Zilele Culturale Poesis, în mod simbolic, au fost marcate și în județul Maramureș, la Sighet, unde poetul George Vulturescu, cel care a dat numele Casei de Cultură George Mihail Zamfirescu, a primit un premiu. De asemenea, trebuie amintit că în data de 13 decembrie la București avea loc un eveniment dedicat memoriei aceluiași G.M. Zamfirescu, la care a participat străneapoata scriitorului, actrița Irina Cojar.
D. Păcuraru & G. Vulturescu

 

 

Premiile Poesis de excelență în cultură,
Satu Mare, decembrie 2023

Ioan Cristescu
Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, București, pentru îndelungata și fructuoasa colaborare cu scriitorii sătmăreni, cu Centrul Multicultural Poesis și revista Poesis

Ioan Nistor
Scriitor
Pentru lucrarea “Vertebrele strigătului” – 75.
Editura Școala Ardeleană – poezie
– Opera Omnia pentru devotamentul față de Țara Oașului.
Gheorghe Glodeanu
Critic literar
Pentru lucrarea “Istoria prozei fantastice românești”

Vasile Sălăjan
Prozator
Pentru modul în care fructifică realitățile meleagurilor sătmărene

Kocsis Francisko
Scriitor, traducător
Pentru Traducerea operei “Apostolul” de Petofi Sandor

Radu Ulmeanu
Scriitor
Pentru lucrarea “De ce arde soarele’’

Olimpiu Nușfelean
Scriitor
Pentru lucrarea “Omul în mers”, eseuri.

Balazs F. Attila
Scriitor
Pentru lucrarea “Minimal”, poezie

Alexandru Crișan
Artist plastic
Pentru Expoziția realizată la Satu Mare – Muzeul de Artă Satu Mare

Mircea Florian
Artist polivalent
Pentru prelegerea “Ce are în comun Tânărul Camtemir-oglu cu Mișcarea Futuristă”

Antal Vasarhelyi
Artist plastic
Pentru lucrarea “Arta imaginarului sau pictural’’

Oana Păcurar
Artist plastic
Pentru lucrarea monumentală “Poarta Recunoștinței”

Adriana Zaharia
Istoric
Pentru monografia “Dr.Vasile Lucaciu (1852-1922), activitatea culturală și politică”

Eugenia Oprescu,
Șefa Secției Patrimoniu de la M.N.L.R. București, pentru realizarea expoziției Remember George Mihail-Zamfirescu – 125

Irina Cojar,
Actriță
Pentru modul în care păstrează vie memoria străbunicului său, scriitorul G.M. Zamfirescu

Paula Horotan,
Biblioteca Județeană Satu Mare
pentru aportul adus la organizarea expoziției G.M. Zamfirescu

Gherghina Olariu,
Muzeograf, Muzeul Județean Satu Mare, pentru aportul adus la organizarea expoziției G.M. Zamfirescu

Ioan Anițaș
Scriitor, jurnalist
Pentru realizarea revistei “Afirmarea’’

Ioan Moldovan
Artist fotograf
Pentru devotamentul pentru Cultura sătmăreană

Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea
Culturii Tradiționale Satu Mare
(director, Robert Laszlo)
Pentru activitatea prodigioasă în susținerea culturii sătmărene

Centrului Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare
(director, Butka Gergo)
Pentru modul în care a găzduit expoziția dedicată scriitorului G.M.Zamfirescu la “Casa Meșteșugarilor”

 

Citește și

Zilele Culturale Poesis, ediţia 33, dedicate Centenarului morţii dr. Vasile Lucaciu

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

SCRIITORI SĂTMĂRENI

Poesis – Ion Vadan, un poet al Generatiei ‘80

Considerat de catre Laurentiu Ulici si Radu G. Teposu un valoros poet al Generatiei ‘80, Ion Vadan a fost si editorul uneia din prestigioasele “case ale cartii”. Editura “Dacia” din Cluj Napoca. A publicat printre altele “Iarba magnetica“, “Fuga de urbe”, “Lupta cu ingerul” sau volumul de versuri religioase “Prapur”, aparut recent si din care reproducem versurile de fata…