Image 1
Image 2
Ciornă automată

Poliţele de asigurare Euroins România mai sunt valabile până la 8 septembrie 2023

Poliţele de asigurare Euroins România mai sunt valabile până la 8 septembrie 2023
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA, conform unui comunicat al Fondului.
Decizia din data de 9 iunie 2023 nu este definitivă. Deschiderea procedurii de faliment îşi produce efectele atât în cadrul procedurii de faliment a societăţii de asigurare cât şi cu privire la desfăşurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

Creditorii de asigurări ai asigurătorului vor completa online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună

Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlineşte la data de 8 septembrie 2023. Potrivit legii, lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunţa poliţele înainte de împlinirea acestui termen.
De asemenea, de la data deschiderii procedurii falimentului, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7.
În cazul contractelor de asigurări din clasa XV-Asigurări de garanţii, termenul de încetare de drept a poliţelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlineşte la 7 noiembrie 2023.
La 17 martie 2023, data ridicării licenţei de funcţionare a asigurătorului, la Euroins erau valabile circa 3,66 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2,76 milioane contracte RCA. La data de 9 iunie 2023, mai sunt valabile circa 2,94 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2 milioane poliţe RCA.
Până la data de 8 iunie 2023, Fondul a primit 92.168 cereri de plată din partea creditorilor de asigurări ai societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA.. Instituţia recomandă potenţialilor creditori de asigurări ai asigurătorului să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro.
Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevăzută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015.

Tribunalul Bucureşti a declarat falimentul Euroins

Tribunalul Bucureşti a confirmat vineri insolvenţa companiei de asigurări Euroins, constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară printr-o decizie în luna martie, a anunţat organismul de supraveghere financiară. Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie. Poliţele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de ieri.
După ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare SA de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul Bucureşti a hotărât să deschidă procedura falimentului societăţii de asigurare, arată ASF într-un comunicat remis vineri.
„În acest context, potrivit legislaţiei în vigoare, ASF anunţă că poliţele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând poliţele de garanţii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile şi se împlineşte la data de 7.11.2023). După împlinirea termenelor de mai sus, poliţele emise de Euroins România încetează de drept şi, prin urmare, este necesară încheierea unor poliţe noi”, se mai arată în comunicat. Autoritatea mai precizează că „atât persoanele care au suferit daune acoperite de poliţe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terţi asiguraţi RCA la societate, cât şi daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât şi clienţii societăţii, care solicită returnarea parţială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA)”.
Consiliul A.S.F. a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, să retragă autorizaţia de funcţionare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvenţă a societăţii, în condiţiile existenţei unui deficit de capital de solvabilitate de 2,2 miliarde de lei şi a unui deficit de capital minim de 1,75 miliarde de lei. În perioada 2020 – 2023, Autoritatea a desfăşurat mai multe acţiuni ample de control, finalizate cu sancţiuni confirmate, la rândul lor, de instanţele competente.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with