Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EVOLUȚII ECONOMICE

Ungaria, lăsată în urmă de economia României

Ungaria, lăsată în urmă de economia României
S-a întors roata pe relaţia dintre România şi Ungaria.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vecinii noştri se plâng că i-am întrecut, după ce mult timp, după căderea comunismului, Ungaria era ţara mult mai bine dezvoltată din punct de vedere economic.

 

Semnalul de alarmă a fost tras chiar de un reputat economist de la Budapesta, fost guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei.

 

Akos Peter Bod, în prezent profesor de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta, spune că schimbarea din clasament nu este surprinzătoare. Românii sunt cu mult în faţa ungurilor când vine vorba de consum şi stăm mai bine decât vecinii de la vest şi la capitolul PIB pe cap de locuitor, încă din 2023, subliniază profesorul.

 

„România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum. (…) (Faptul) că România ne întrece nu este surprinzător”, a precizat Akos Peter Bod, potrivit Portfolio.hu.

 

El subliniază că situaţia României „este cu siguranţă diferită” de cea a Poloniei, care s-a ridicat de la un nivel scăzut şi a prins Ungaria din urmă. ”Mai mult, economia ungară este întrecută de cei mai mulţi dintre vechii membri ai UE, dar şi de către ţările care au aderat în acelaşi timp cu Ungaria. Este vorba aici despre Cehia, Slovenia şi Estonia. România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană într-un moment mai târziu.

 

Deși Bulgaria este situată mai departe geografic, România reprezintă un punct de referință important. Cei care urmăresc știrile ar trebui să nu fie surprinși de faptul că România ne depășește, deoarece încă din anul trecut cursa era strânsă”, subliniază Akos Peter Bod. În Ungaria, consumul din gospodării și investițiile au primit un impuls semnificativ datorită politicilor adoptate, însă în același timp a apărut și recesiunea. PIB-ul Ungariei a înregistrat o scădere cu 1%, în timp ce economia României a înregistrat o creștere de peste 2%.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns