Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Politica din Săptămâna Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Pe ce se bazează Vasile Blaga când spune că PNL ar putea veni la guvernare de Paşti? Politic se bazează pe declaraţiile preşedintelui Iohannis, care şi-ar dori un guvern al său. În al doilea rând se bazează pe sondajele care plasează PNL pe primul loc în preferinţele electoratului. Cele aproximativ 40 de procente nu coincid cu realitatea din parlament. Cei aproape 600 de parlamentari au alte opţiuni decât poporul de rând. PSD şi aliaţii au o majoritate confortabilă şi nu sunt semne de trădare.

Doar Mircea Geoană a creat o breşă în principalul partid din coaliţie, dar arestarea lui Marian Vanghelie a încetinit procesul de translatare dinspre PSD spre noua formaţiune, se pare înregistrată cu acte în regulă şi funcţională. Este adevărat că partidul lui Geoană nu are grup parlamentar, dar are în schimb vreo 20 de parlamentari gata să voteze în orice moment pentru căderea guvernului Ponta.

Un alt dezavantaj al PNL constă în faptul că presiunea publică nu este atât de puternică încât să forţeze demisia guvernului. În plus, Victor Ponta şi-a luat şi câteva măsuri preventive. Promisiunea că va scădea TVA, dar şi campania împotriva evaziunii fiscale sunt pe placul cetăţenilor. Strategia este bună, cu atât mai mult cu cât dinspre zona PNL nu se întrezăreşte nicio strategie de dărâmare a guvernului. Probabil se munceşte în spatele uşilor închise. Ca pe vremea lui Traian Băsescu.
Noul preşedinte a dat de înţeles că nu agreează astfel de metode.

Între timp, maşinăria de propagandă a PSD funcţionează la turaţie maximă. Chiar dacă exagerează, ANAF aduce guvernului beneficii de imagine. Atent şi la nevoile firmelor, Victor Ponta cere ANAF să fie mai îngăduitor cu lipsurile sau plusurile de la casele de marcat. Opoziţia este neputincioasă în faţa acestei campanii. Liberalii au rămas fără replică, sau, în cel mai bun caz, critică noile măsuri cam cu o jumătate de gură. Şi neconvingător.

A da jos un guvern în plină activitate anti-fraudă este o acţiune politică neinspirată. Pe de altă parte PSD este încă perceput ca un partid al marilor corupţi. Baronii locali atârnă greu, ca nişte pietre de moară de picioarele PSD. Curăţenia de primăvară promisă s-a mutat spre toamnă prin amânarea congresului decisă la Conferinţa Naţională din martie.

Orice partid este foarte vulnerabil în preajma congresului. Prin urmare, opoziţia în mod normal îşi va concentra tirurile pe guvernul Ponta mai spre toamnă. Până atunci se pot întâmpla multe. Probabil acţiunile DNA se vor intensifica şi se va face curăţenie în partide, în toate. Totuşi, oricât de independentă ar fi, justiţia ţine seama de preferinţele cetăţenilor. Dacă simpatiile populare se îndreaptă spre preşedintele Klaus Iohannis, oamenii din sistem nu vor lovi fără milă în oamenii şi partidul care îl susţin pe preşedinte. Aşa merg lucrurile peste tot în lume. Prin urmare, partidul cel mai expus rămâne tot PSD.

Cu o campanie adecvată, guvernul Ponta, în ciuda eforturilor de reformare internă, va rămâne în ochii opiniei publice tot ca o emanaţie a celui mai corupt partid, PSD. Aşa cum se prezintă acum lucrurile, nu sunt îndeplinite condiţiile minime pentru o schimbare de guvern. Probabil Vasile Blaga are alte informaţii, la care marele public nu are acces, mai cu seamă că nu prea are nimeni chef de politică în Săptămâna Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Alegerile locale înseamnă reîmprospătarea administrației

Când se vorbește despre “putere” în accepțiunea ei politică, de regulă acest atribut este rezervat pentru președintele țării, respectiv primului ministru, și abia în al doilea rând celor trei puteri în stat, legislativă, executivă, judecătorească.